101 Squadron

Lancaster DV308 bij Grandrieu

De eerste operatie van Bomber Command in het oorlogsjaar 1944 ging in de nacht van 1/2 januari weer richting Reichshauptstadt, Berlijn. Bij de terugkeer liep de route over Zuid-België, waar de nachtjagers van de I./NJG 4 de vermoeide bemanningen opwachtten. Vooral boven de provincie Henegouwen ontwikkelden zich enkele heftige luchtgevechten.

Locatie

Grandrieu
België
BE

Lancaster bij Aywaille

In België stortte één van de Berlijn-raiders neer. Het was de Lancaster DV285 « SR-Q », komende van Ludford Magna die in het Bois de Sy, niet ver van Aywaille, ten zuiden van Luik, neerkwam. De overwinnaars was Hptm von Bonin, die nadien rapporteerde «Na een salvo vanop zo’n vijftig meter afstand brandde het viermotorige vliegtuig in de romp. Waarschijnlijk waren het de brandbommen die tot ontploffing kwamen. Na twee bochten van 360° stortte de Lancaster steil naar omlaag.»

Locatie

Rue N. Lambercy
Aywaille
België
BE

Wellington X3574 bij Wandre

De Wellington III 101 Squadron 'SR-J' (X3574) uit Stradishall, stortte om 0u.30 tussen Wandre en Visé neer. Hier telde men vier gesneuvelden : F/Sgt James D. Follett RNZAF, deze 21-jarige piloot was nog maar twintig dagen in het squadron, Sgt Murray Swann RNZAF, radiotelegrafist, 27 j. - Sgt Frank E. Kearns RNZAF, 20 j. en Sgt John Ramsay, beiden boordschutter.

Locatie

Wandre
België
BE

Wellington bij Ougrée

De Z1594 van het 101 Squadron werd boven de provincie Luik onderschept door Hptm Hans Autenrieth van de Truiense II./NJG 1. De Hauptmann wist beide motoren stuk te schieten, waarna de Wellington op de zuidelijke oever van de Maas bij Ougrée crashte. Daar stierven twee leden van de bemanning : F/Sgt Clarence S. Elkington RCAF (piloot, 24 jaar) en Sgt John H. Garland (boordschutter, 20 j.). Zij werden te Brustem begraven, vandaag rusten ze te Heverlee. De overigen werden krijgsgevangen genomen (Sgt A. Keir - Sgt L.T. Goat RCAF - Sgt A.E. Young RCAF).

Locatie

Ougrée
België
BE

Wellington bij Luttrebois

Om 23u55 trok Sgt James Nesbitt zijn Wellington X3694 'SR-U' van het 101 Sqdn van de startbaan. De bemanning was pas enkele dagen in het squadron, en dit zou haar eerste echte 'ops' naar Duitsland worden. Twee nachten ervoor was de bemanning er op uitgestuurd om enkele mijnen te droppen in de Heligoland-bocht.

Locatie

Luttrebois
België
BE

Wellington voor Oostende

Wellington R1219 te Blankenberge

De eerste minuten van 11 oktober 1941 stijgen de Wellingtons van het 101 Sqdn vanop Oakington op voor een raid naar Keulen. Boven het doelgebied wordt de R1219 door Flakgranaten getroffen waarbij de staartschutter Sgt G. Highfield sneuvelt.  De bemanning zou de Engeland nooit halen. Boven de Belgische kust woedt op dat moment een hevige storm. De Wellington komt die ochtend vanuit de richting Wenduine aangevlogen en crasht op het kustwater voor Blankenberge in de golven.

Locatie

Zeedijk
Blankenberge
België
BE

Wellington R1703 bij Genk

Om 22u30 dropt de bemanning van de Wellington R1703 haar lading op het brandende Keulen. Aan de stuurknuppel zit P/O John Ashton, wiens vrouw die nacht weduwe zou worden. Zij schreef : "Mijn man ging bij de RAF omdat dit hem de meest romantische weg leek om Hitler te verslaan. Als architekt was hij niet verplicht aan de vijandelijkheden deel te nemen, maar hij kon het niet hebben dat Hitler nog een land zou binnenvallen."

Twee leden van zijn bemanning, de sergeanten Warburton en Hutton rapporteerden enkele maanden later :

Locatie

Boxbergstraat 1
Genk
België
BE