Vickers Wellington

Wellington NC604 te Waterschei

Sergeant Bill Marshall en zijn bemanning waren nieuwkomers. Ze hadden zopas hun training in de “Operational Training Unit” (OTU) te Lossiemouth in Schotland beëindigd. Via Hartford Bridge en de 34 Wing Support Unit vervoegden zij 69 Squadron te Melsbroek begin 1945. Ondertussen hadden ze wel twee van hun bemanningsleden verloren. Een werd vervangen door Len Larkin als bommenrichter, en de nieuwe staartschutter werd W. Readman, die al in het smaldeel was. Op 24 februari 1945 is de bemanning klaar voor een oorlogsopdracht boven vijandelijk gebied.

Locatie

Waterschei
België
BE

69 Squadron (Melsbroek)

Het 69 Squadron werd opgericht in Malta in 1941. Van daar uit voerde het oorlogsoperaties uit in het Midden-Oosten en Italië.
Het had zich onderscheiden door de acties over Taranto waardoor het voor de Fleet Air Arm van de Royal Navy mogelijk werd de meeste slagschepen van Italië te beschadigen of tot zinken te brengen. Daarna viel het squadron de Italiaanse kruisers aan op zee als steun aan de grote overwinning
te Matapan van de Royal Navy. Na de invasie van Italië werd deze eenheid naar Sicilië gestuurd waar het ontbonden werd.

Wellington T2463 te Leffinge

De Wellington T2463 van 75 New Zealand Squadron was opgestegen van op zijn basis Feltwell met als opdracht de kanaalhaven van Oostende te bombarderen.

De gezagvoerder van het vliegtuig was de 31-jarige Sgt Alfred Green, de waarnemer was de 20-jarige Nieuw-Zeelander Lindsay Anderson, met verder de 25-jarige waarnemer Sgt Joseph Mc Cornick, Sgt Norman Mac Donald en de 20-jarige boordschutter Sgt Lewis White DFM. Het toestel stortte te Leffinge te pletter. De hele bemanning werd uiteindelijk te Adegem te ruste gelegd.

Locatie

Leffinge
België
BE

Wellington R3220 te Oostende

In de nacht van zaterdag 7 op zondag 8 december raakte een Wellington van 9 Squadron telefoonkabels te Oostende. Het toestel stortte om 21.50u neer op de Meiboom waar het het huisje nr.132 raakte. De bewoners bleven ongedeerd. De voltallige bemanning kwam om: Flight Lieutenant Desmond G.Stanley, 23 jaar, Sergeant Robert C.Parker 2de piloot, Sergeant Anthony A. Rogers, 26 jaar, radio-operator, Sergeant Joseph A. Crocott, 20 jaar, boordschutter, Sergeant William H. Pontin, 20 jaar, boordschutter en Sergeant John J. Nanson  waarnemer.

Locatie

Meiboomlaan
Oostende
België
BE

Wellington L7809 te Oostende

In de nacht van woensdag 11 op donderdag 12 september, omstreeks 4u, viel een Wellington van 38 Squadron op de kaai achter het politiebureel aan het Ernest Feysplein (Hazegras) en ontplofte – vandaag staat daar de Stedelijke Technische School.

De zes bemanningsleden kwamen om: Flying Officer Richard Allen, piloot, Pilot Officer C.T.Dufton 2de piloot, Sergeant Eric James waarnemer, Sergeant Charles Mathews schutter, Sergeant James Johnstone en staartschutter Sergeant Frederic Noakes. Ze liggen begraven aan de begraafplaats aan de Stuiverstraat.

Locatie

Ernest Feysplein
Oostende
België
BE

Wellington N3004 bij Gembloux

Wellingtons werden er die nacht op uit gestuurd om boven de regio Hamburg pamfletten uit te strooien. De Luftwaffe zond enkele Messerschmitt Bf 109's de lucht in om de indringers te onderscheppen, en Oberfeldwebel Hermann Förster (II/(N)/JG 2 claimde er één neergehaald te hebben - het was de eerste overwinning van de Nachtjagd.

Locatie

Sauvenière
Gembloux
België
BE

Wellington T2505 in Antwerpen-Noord

Die nacht starten de Wellingtons van het 9 Sqdn om 20u richting Keulen. Binnen de omheining van het vormingsstation Antwerpen Noord stort de T2505 'WS-W' neer. De piloot, Sgt C.W. Oliver wordt gevangen genomen. Voor zijn bemanning is de missie naar het Ruhrgebied fataal. De sergeanten Kenneth Gladwin (piloot, 20 j.), Leonard Hardy (waarnemer, 27 j.), Jack Woods (20 j.), Edward Milsom (23 j. - radiotelegrafisten/boordschutters) en Sydney Brooker (staartschutter, 26 j.) rusten vandaag op het Schoonselhof.

Locatie

Dijkstraat
Stabroek
België
BE

Wellington te Lozen

Te Loozen, 5 kilometer ten noordwesten van Bree, vond men in het uit elkaar gespatte wrak van de Wellington HE988 'AS-U' van 166 Sqn de stoffelijke resten van P/O Henry Heron (25 jaar); P/O Clifford Musto, navigator (31 jaar); Sgt James Smith, de bommenrichter (33 jaar); Sgt Thomas Betts, radiotelegrafist (22 jaar) en Sgt Leslie Wakerell, boordschutter (20 jaar). Zij werden op 2 september te Brustem begraven.

Locatie

Lozen
België
BE

Wellington bij Gochenée

De Wellington MkX HE353 ‘QO-R’ van 432 Squadron was één van de negen ingezette toestellen. Drie ervan keerden vroegtijdig weer en de ‘QO-R’ was het enige verlies van de zes overgebleven Wimpeys. Dit slachtoffer van de nachtjacht stortte te pletter bij de grens tussen Agimont en Gochenée. De hele Canadese bemanning kwam om het leven : Sgt Carson Dyson, de piloot die op zijn zesde missie was (21 jaar); Sgt William Campbell, de radiotelegrafist (27 jaar); Sgt Howard Lee, de bommenrichter (21 jaar); Sgt Robert Stewart, de navigator (34 jaar); en de staartschutter, Sgt John McKendry.

Locatie

Gochenée
België
BE

Wellington LN288 te Baudour

De Wellington MkX LN288 van 466 Squadron keerde terug van Aken. Een agent van de inlichtingendienst Marc liet ons een gedetailleerd verslag na van het neerstorten van deze tweemotor :

Locatie

rue d'Herchies
Baudour
België
BE

Pagina's