Wellington LN288 te Baudour

De Wellington MkX LN288 van 466 Squadron keerde terug van Aken. Een agent van de inlichtingendienst Marc liet ons een gedetailleerd verslag na van het neerstorten van deze tweemotor :

“Om 02.20u. (…) hoorden we boven het dorp Baudour mitrailleurvuur, één of twee salvo’s, twee kanonslagen, een duikvlucht, twee kanonslagen, een andere duikvlucht, het bruuske huilen van de motoren en het geluid van de crash. Om 02.27u. ‘s ochtends was een RAF-toestel gevallen na de koppen van vier populieren afgeknapt te hebben, die stonden langsheen de weg Baudour-Herchies. Het toestel spatte helemaal uit elkaar en men vond slechts een hoop verwrongen metaal die zich uitspreidde over een honderdtal vierkante meter. Twee verkoolde lijken in de brokstukken van de romp. Rondom het toestel, de lichamen van twee vliegeniers, helemaal uit elkaar gespat. Drie overlevenden zijn op de vlucht geslagen (sic). (…) Sinds woensdag (n.v.d.s. : 14 juli), is de plaats van het ongeval door militairen afgesloten. De wachtposten moesten in de lucht schieten om de nieuwsgierigen, die bloemen brachten, weg te jagen. Zaterdag 17 juli werden alle wrakstukken opgeladen. Men vond nog menselijke resten en de mensen hebben deze ter plaatse begraven. Het graf werd bedolven onder de bloemen.”

In tegenstelling met wat in het rapport vermeld is, kwam de hele vijfkoppige bemanning om het leven : de Australische piloot, F/Sgt William Gunning (20 jaar); de Canadese navigator, Sgt Herbert Jordan (22 jaar); de radiotelegrafist, Sgt Donald Covell (23 jaar); de Australische bommenrichter, Sgt Rex Feakes (19 jaar) en de staartschutter, Sgt Thomas Cummins. Ze werden op 15 juli op de begraafplaats van Chièvres in één kuil ter aarde besteld.

Een omwonende vond nog de zegelring van één van de gesneuvelden, met de bedoeling deze na de oorlog aan de familie te overhandigen. Of dit is gebeurd, weten we niet.

Op 16 juli kwam de Bergungstrupp van het vliegveld Chièvres op de plaats van het onheil aan. Beide motoren, drie machinegeweren, de radio-installatie, vijf valschermen en de resterende wrakstukken werden op wagons geladen en weggevoerd.

Datum: 
14/07/1943
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie
rue d'Herchies
Baudour
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis; Naar de vallei van de Dood, De Krijger, Erpe, 1998