de Havilland Mosquito

Mosquito bij Neu Wehnsen - Albert Pétrisse & Maurice Laloux

Bij Neu Wehnsen, 12 mijl ten westen van Soltau (D), crashte een De Havilland Mosquito van 219 Squadron. Aan boord twee Belgen: luitenant-vlieger (Flying Officer) Albert Pétrisse (7 mei 1915 Ham-sur-Sambre) en zijn waarnemer, 1e sergeant-vlieger (Flight Sergeant) Maurice Laloux (°13 augustus 1916 Jambes).

Locatie

Neu Wehnsen
Duitsland
DE

Adolf Van Melckebeke - Navigator op Mosquito

Na de Eerste Wereldoorlog gingen vele Vlaamse landbouwersgezinnen hun geluk in het buitenland beproeven. Uit Grotenberge, vandaag een deelgemeente van Zottegem, vertrok Jules Van Melckebeke met zijn echtegenote, Aimée Claus richting Frankrijk. In Deuil werd op 12 april 1922 hun tweede zoon geboren, Adolf. In 1930 keert het gezin Van Melckebeke, een illusie armer en drie kinderen rijker, terug naar Grotenberge om de achtergelaten zuivelboerderij verder uit te bouwen. De jonge Adolf loopt school in het "Gesticht" van Zottegem en volgt zijn lagere middelbare studies te Ronse.

Locatie

Bendish Hall , Cambridgeshire
Groot Brittannië
Cambridgeshire GB

Mosquito te Schoten

Bij Schoten stortte een Mosquito neer van 464 Squadron. De SB-F (HX916) werd bestuurd door Flight Flieutenant P. Kerr en zijn navigator F/O B. Hannan, die eveneens op de Antwerpse begraafplaats een laatste rustplaats vonden.  De eenheid verloor hiermee een uitermate ervaren bemanning, die al sinds augustus 1942 in 464 Sqn opgenomen was.

Locatie

Schoten
België
BE

Mosquito te Stekene

Ten zuiden van Antwerpen cirkelde de Mosquito EG-Y rond met een motor in vaanstand, waarna de Mosquito in de lucht explodeerde en vervolgens - volgens Duitse opgave - bij "Schwarzenberg" tegen de vlakte ging. Waar dit ligt hebben we niet kunnen achterhalen, maar het moet in de provincie Antwerpen zijn, daar de beide inzittenden, de Flight Lieutenants Edgar Court (piloot) en Jack Sands op het Schoonselhof begraven werden. Het gaat hier waarschijnlijk om het toestel waarvan een agent van Marc berichtte :

Locatie

Wittingstraat
Stekene
België
BE

Mosquito bij Mons

Op 8 december stortte zo'n 20 kilometer ten noorden van Mons een Mosquito neer. Naar alle waarschijnlijkheid betrof het hier de DZ314 van het 105 Squadron die als doelwit Den Helder had. F/O S.P.L. Johnson en Sgt E.C. Draper werden krijgsgevangen genomen.

Locatie

Mons
België
BE

Mosquito bij Sint-Truiden

Op 9 oktober, om 5u25, stijgen de Mosquito's van het 105 Sqdn op voor een raid bij ochtendlicht op Duisburg. De DK339 gaat hierbij verloren; W/O Charles Bools (MID) en Sgt George Jackson komen bij het station van Sint-Truiden om het leven.

Locatie

Sint-Truiden
België
BE

Mosquito bij Tourinnes-la-Grosse

Feldwebel Erwin Roden, jachtpiloot bij het 12.Staffel van het Jagdgeschwader 1, onderschepte de Mosquito 'GB-P' (DK322). Zijn slachtoffer stortte neer omstreeks 10u.30 bij Tourinnes-la-Grosse (ten zuiden van Leuven). De waarnemer, de 24-jarige Sgt Herbert E. Evans schoot er het leven bij in, hij rust te Heverlee. De piloot van de 'GB-P', Sgt K.C. Pickett, kon op tijd zijn machine verlaten en werd krijgsgevangen genomen. Het was Rodens eerste overwinning. Het was zeker niet zijn laatste, maar op 18 juli 1943 zou hij het lot delen van zijn tegenstanders.

Locatie

Tourinnes-la-Grosse
België
BE

Mosquito bij Westmalle

Dat niet alle Mosquito-bemanningen bij het 'crashen' ten dode opgeschreven waren, leren we uit het verhaal van Flight Lieutenant Edgar A. Costello-Bowen en zijn navigator, W/O Thomas J. Broom. Op 25 augustus werd in het 105 Squadron een nieuwe actie op het getouw gezet : een aanval bij valavond op de krachtcentrale Quadrath-Brauweiler. De genoemde bemanning zou aan boord van de DK298 aan de operatie deelnemen.

Locatie

Westmalle
België
BE

Mosquito bij Destelbergen

De Focke-Wulfs van de III.Gruppe werden van hun basis Wevelgem naar Gent geroepen – het was Paul Steindl die met zijn wingman op zoek ging naar de indringers. Het was al vrij laat, 20.36 uur en de zon zakte naar de horizon als Steindl een van de toestellen opmerkte : een Mosquito.

Locatie

Destelbergen
België
BE

Mosquito-drama bij Oosteeklo

Tijdens het oorlogsjaar 1942 had een nieuw product van de Britse luchtvaartindustrie haar deugdelijkheid bewezen, de de Havilland Mosquito, een tweemotorig toestel dat door zijn lichte houten structuur uitermate snel was en een vrij grote bommenlast kon dragen. Bovendien waren er slechts twee bemanningsleden nodig (piloot en navigator/bommenrichter). De Mosquito’s werden alsmaar meer ingezet voor zogenaamde pinpoint-aanvallen, naar moeilijk te treffen doelwitten. Het ging dan over krachtcentrales, raffinaderijen, maar ook gevangenissen en hoofdkwartieren.

Locatie

Stroomstraat
Oosteeklo
België
BE

Pagina's