Mosquito bij Neu Wehnsen - Albert Pétrisse & Maurice Laloux

Bij Neu Wehnsen, 12 mijl ten westen van Soltau (D), crashte een De Havilland Mosquito van 219 Squadron. Aan boord twee Belgen: luitenant-vlieger (Flying Officer) Albert Pétrisse (7 mei 1915 Ham-sur-Sambre) en zijn waarnemer, 1e sergeant-vlieger (Flight Sergeant) Maurice Laloux (°13 augustus 1916 Jambes).

Petrisse was rijkswachter vóór de oorlog en nam deel aan de 18-daagse veldtocht. Na de capitulatie werd hij verplicht tewerkgesteld maar hij ontsnapte via Frankrijk naar Spanje waar hij werd opgesloten in de gevangenis van Miranda. Hij kwam toch toe in Engeland in april 1942 en hij werd, rekening houdend met zijn antecedenten, opgenomen in de militaire politie. Hij wou meer actie en nam dienst in de RAF die hem naar Canada stuurde voor zijn opleiding tot piloot. Bij zijn terugkomst begon hij te vliegen op Beaufighter, maar in oktober 1944 werd hij samen met Laloux overgeplaatst naar het 219 Squadron dat op Mosquito vloog. Beiden vlogen samen als één bemanning en voerden talrijke intruder-opdrachten uit, tot hun Mosquito FK-Z werd neergeschoten door flak. Laloux was in actieve dienst in 1940 bij de infanterie maar slaagde er in Engeland te bereiken in 1942. Na zijn opleiding vervoegde hij het 219 Squadron waar hij met Petrisse een team vormde.

Datum: 
19/04/1945
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Personalia: 
Pétrisse Albert
Laloux Maurice
Locatie

Neu Wehnsen
de
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Bar André, Brackx Daniël, De Decker Cynrik, Lecomte Georges, Schelfaut Jacques: Gebroken Vleugels, Flying Pencil, Erembodegem, 2010