50 Squadron

Hampden L4097 te Bredene

Even na middernacht stortte een Hampden van 50 Squadron neer op de Spuikomdijk. Twee bemanningsleden, de piloot Flight Lieutenant Robert James Reed, 26 jaar en de bommenrichter Pilot Officer  Peter William Roylance, verloren er het leven. Ze werden tijdelijk aan de Spuikom begraven, maar op 10 januari 1941 werden ze overgebracht naar de begraafplaats op de Stuiverstraat.

De boordschutter Sgt W.A. Johnson,   en de radiotelegrafist Sgt R. Halls zijn tot vandaag vermist. Mogelijks sprongen ze boven zee met hun valscherm, en verdronken ze.

Locatie

Schietbaanstraat
Bredene
België
BE

Lancaster ED810 bij Ekeren

Lancaster ED810 (basis Skellingthorpe) werd om 01.24 u. boven Ekeren neergehaald door Uffz Rudolf Frank (2./NJG 3). Flying Officer Albert Victor Crawford, Sergeant L Toal, Sergeant A E Davey, Sergeant W G Reed, Sergeant C J Bukle en Sergeant K I Bowerman stierven bij het gehucht Laar en liggen begraven op het Antwerpse Schoonselhof. Sergeant J B McHendry werd waarschijnlijk krijgsgevangen genomen.
 

Locatie

Laar
Ekeren
België
BE

Lancaster te Villers-Deux-Eglises

De Kommandeur van de I./NJG 4, Hptm Wilhelm Herget beschiet  de Lancaster 'VN-K' (ED691) van 50 Sqdn, die bij Villers-Deux-Eglises zijn einde vindt. De piloot, P/O H.H. Day, vindt er de dood en rust nu op de Franse begraafplaats Epense. Zijn co-piloot, F/Lt D.A. Trotman weet te ontsnappen. De overigen worden vroeg of laat gevangen genomen (F/O H. Holland, navigator - W/O G. Hodgkinson, bommenrichter - W/O J. Rossbottom, radiotelegrafist - F/Sgt R.C. Salmon, boordmeccano, F/Sgt N. Evans en Sgt R. Syms, boordschutters).

Locatie

Villers-Deux-Eglises
België
BE

Lancaster ED800 bij Yves-Gomezée

Verzwolgen in de aarde

Tijdens de nacht van 16/17 april 1943 organiseert Bomber Command één van de meest gewaagde grootschalige operaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een strijdmacht van 197 Lancasters en 130 Halifaxes zou een raid uitvoeren op een doelwit dat wel een heel eind binnen bezet gebied ligt : de Tsjechische stad Pilsen (Plzen). Om het waarom hiervan te achterhalen moeten we terugkeren naar het prille begin van de Tweede Wereldoorlog.

Locatie

Chemin des sept Sergents
Yves-Gomezée
België
BE

Lancaster ED488 bij Hamont-Achel

In de avond van 2 februari worden 61 RAF-bommenwerpers naar Keulen gezonden. Op de basis Skellingthorpe maken de Lancasterbemanningen van het 50 Squadron zich klaar voor de aanval. Stipt om 18u.26 kiest ook de Lancaster 'VN-M' (ED488) het luchtruim.

Locatie

Kapelstraat
Hamont-Achel
België
BE

Lancaster R5728 te Braine-le-Comte

Oblt Reinhold Eckardt en zijn 'Bordfunker' Fw Frank, van het 7. Staffel van het Nachtjagdgeschwader 3 (7./NJG 3)  hing omstreeks 3 uur ze in de staart van een Lancaster, de 'VN-L' (R5728) van het 50 Squadron. In de buurt van Soignies duwde Eckhardt op de afvuurknoppen. De Lancaster brandde, en de bommenwerper liet zijn bommenlading vallen. Een dertigtal brandbommen kwamen bij de dorpjes Graty en Silly neer, gelukkig werd hierbij geen noemenswaardige schade aangericht. De Lancaster vloog nog een eind door, om uiteindelijk boven Braine-le-Comte te exploderen.

Locatie

Braine-le-Comte
België
BE

Manchester bij Kinrooi

De Duitse bemanning Barte/Pieper werd die nacht naar een tweede machine geleid. Het was de Manchester L7301 'VN-D' van het 50 Sqdn, waarvan de piloot, F/O Leslie Manser, die nacht - weliswaar posthuum - een Victoria Cross zou toegekend krijgen.

Zijn staartschutter, Sgt Naylor en neusschutter/bommenrichter Sgt Mills vertelden :

Locatie

Kinrooi
België
BE

Hampden AE380 voor Oostende

Op 16 december, om 17u50, stijgen twee Hampdens van het 50 Sqdn op van Skellingthorpe voor een raid op schepen te Oostende. Een eerste machine keert vroegtijdig terug doordat er problemen waren in de stuurboordmotor. De tweede Hampden werd  gevangen in de schijnwerpers en door de lichte Flak van de Stabsbatterie M.A.A. 204 beschoten.

Locatie

Oostende
België
BE

Hampden AD797 bij Linde

In de nacht van 2/3 juni worden de RAF-bommenwerpers ingezet om Düsseldorf aan te vallen. De Hampden AD797 van het 50 Sqdn stort bij de Limburgse gemeente Linde neer. De piloot P/O Philip Hodgson - een vierentwintigjarige jurist uit Northwich, werd die nacht bijgestaan door de negentienjarige P/O Peter Brown.

Locatie

Linde
Peer
België
BE