405 Squadron

Lancaster bij Webbekom

Oblt Johannes Hager van de II.Gruppe haalde twintig kilometer ten noordoosten van Luik haalde hij zijn vijfentwintigste overwinning, tien kilometer ten westen van diezelfde stad scoorde hij een tweede maal die nacht, en hij besloot zijn nachtelijke vlucht met de achtervolging op een Lancaster, die om 02.20 uur op twee kilometer ten zuidoosten van Diest de duimen moest leggen.

Nabij Webbekom sloeg de Lancaster tegen de aarde. Zeven vliegeniers vonden de dood, maar een achtste wist te ontkomen en daalde aan zijn parachute naar beneden.

Locatie

Webbekom
België
BE

Halifax bij Awenne

Tijdens zijn strooptocht doorheen die nacht van 9/10 augustus 1943, zou Lt Norbert Pietrek (I./NJG 4 van Florennes) zijn vierde overwinning behalen - zijn tweede die nacht. Norbert Pietrek vervolgt zijn verhaal :

Locatie

Awenne
België
BE

Halifax in Waterloo

Tijdens de nacht van 15/16 oktober raakten vier mensen in Keulen gewond, wat erop wijst dat ook deze raid - waaraan 289 toestellen deelnamen - niet bijster succesvol was. De RAF verloor er eveneens achttien toestellen door.

Locatie

avenue des Chasseurs
Waterloo
België
BE

Halifax bij Lesves

Tijdens de nacht van 2/3 september 1942 kwam Karlsruhe aan de beurt. Er werden tweehonderd machines ingezet, en ditmaal bleek de aanval een succes te zijn.

Locatie

Lesves
België
BE

Halifax bij Heppeneert

Om 3u.05 stortte ten zuidoosten van Heppeneert (Maaseik) één van de zeventig Halifaxes neer die die nacht ingezet waren tegen Dusseldorf. Het was de 'LQ-T' (W7718) van het 405 Squadron die om  00u.34 de startbaan van Pocklington verlaten had.

Locatie

Heppeneert
België
BE