Lancaster bij Webbekom

Oblt Johannes Hager van de II.Gruppe haalde twintig kilometer ten noordoosten van Luik haalde hij zijn vijfentwintigste overwinning, tien kilometer ten westen van diezelfde stad scoorde hij een tweede maal die nacht, en hij besloot zijn nachtelijke vlucht met de achtervolging op een Lancaster, die om 02.20 uur op twee kilometer ten zuidoosten van Diest de duimen moest leggen.

Nabij Webbekom sloeg de Lancaster tegen de aarde. Zeven vliegeniers vonden de dood, maar een achtste wist te ontkomen en daalde aan zijn parachute naar beneden.

Maar blijkbaar vloog in diezelfde sector een tweede nachtjager, de Messerschmitt G9+GY met Oblt Hermann Greiner, Staffelkapitän van de 11./NJG 1 aan de stuurknuppel. Hij haalde een 'Halifax' naar beneden 'im Raum St.-Trond', die in een felrode vuurbal ten onder ging. Diezelfde rode vuurbal werd opgemerkt door de Master Bomber van het 405 Squadron, die hiermee besefte dat het toestel van zijn 'Deputy Master-Bomber', Squadron Leader Edward 'Ted' Blenkisop, verloren was, aangezien hij wist dat enkel zijn Lancaster en de JA976 rode markeerbommen aan boord droeg.

Er is dus wel enige verwarring mogelijk of de overwinning op de Lancaster JA976 aan Greiner, dan wel aan Hager kan toegewezen worden. Vast staat dat de machine in het dorpje Webbekom haar einde vond. Zeven bemanningsleden vonden de dood, het waren F/Lt Clifford Allen (navigator), P/O Robert Booth (mecano), F/S James Bradley (radio), P/O Leslie Foster (rugkoepelschutter) en P/O Nicholas Clifford (staartschutter). De machine had nog twee bommenrichters aan boord, F/Lt David Ramsay DFC en F/Lt George Smith. Deze laatste kwam nog levend aan de grond, maar bezweek twee dagen later aan zijn verwondingen. Hij werd bij zijn gevallen kameraden op het kerkhof van Webbekom gelegd.

Deze Canadees wist in extremis zijn toestel te verlaten, en kwam behouden aan de grond. Wij wist een onderkomen te vinden bij de plaatselijke bevolking en belandde uiteindelijk in de gemeente Meensel-Kiezegem. Deze dorpjes zouden een van de vreselijkste oorlogsdrama's op ons grondgebied ondergaan. De Duitse overheid organiseerde in samenwerking met de 'Stormgroep Verbelen' een razzia op beide gemeenten. Vele inwoners werden naar de concentratiekampen gevoerd. Ook Blenkisop werd gevat, en met de Belgische gevangenen weggevoerd. Hij werkte als dwangarbeider in Hamburg, waarna hij in Bergen-Belsen bezweek aan een 'hartaanval'. Squadron Ldr Blenkisop heeft geen bekend graf.

 

Datum: 
28/04/1944
Toestel: 
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie

Webbekom
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis; Bommenwerpers vs. Locomotieven, De Krijger, Erembodegem, 1992
archief Peter Celis