115 Squadron

Lancaster DS734 te Sint-Katelijne-Waver

Bij de uitvoering van zijn tactische doelstellingen besloot het Britse Bomber Command in de nacht van 24 op 25 april 1944 tegelijkertijd twee voorname verkeersknooppunten in Duitsland aan te vallen: Karlsruhe en München, waarheen respectievelijk 637 en 260 vliegtuigen werden gezonden.

Locatie

Hoeveweg
Sint-Katelijne-Waver
België
BE

Lancaster bij Braine l'Alleud

Braine l’Alleud werd die nacht opgeschrikt door het neerstorten van de LL622 « KO-J »  van 115 Squadron,  opgestegen met negen andere toestellen om 22.33 uur. De machine werd door Fw Hans Zeidler (III./NJG 1) neergeschoten en ook hier wijst de droeve balans op zeven doden : F/S Ronald Thomas rust met zijn bemanning te Brussel : de sergeanten Robert Taylor (boordmeccano, 20 jaar), Dennis Atkinson (navigator, 21 jaar), James Kensett (bommenrichter), Frank Hawksworth (radiotelegrafist), Peter Jack (boordschutter, 27 jaar) en Harry Kendrick (boordschutter).

Locatie

Rue du Cuisinier
Braine l'Alleud
België
BE

Lancaster te Hermée

Het 115 Squadron zette negentien machines in, waarvan er zeventien naar Berlijn vlogen en twee naar Mannheim. Van de formatie die Berlijn als doelwit had ging de «KO-L» (DS680) verloren. Deze viermotor was om 18.03u. vanop Little Snoring opgestegen. In de buurt van Luik werd de machine door Flak beschoten en de Lancaster stortte vervolgens neer bij Hermée, in de buurt van Luik.

Locatie

Hermée
België
BE

Lancaster in Les Hayons

Het eerste Britse toestel dat op de terugweg van Aken neerstortte in België was de Lancaster MkII DS690 ‘KO-C’ van 115 Squadron, een slachtoffer van Oblt August Geiger, die de Halifax van Rochefort in de nacht van 9/10 juli neergeschoten had. Om 02.10u. sloeg de viermotor te pletter langsheen een bosweg naar het gehucht La Cornette te Bertrix. Om halfnegen ‘s ochtends nam de Feldgendarmerie van Neufchâteau de bewaking waar, deze werd om 11u. afgelost door personeel van het radarstation Bulle, dat te Bouillon stond.

Locatie

rue des Alleines
Les Hayons
België
BE

Lancaster DS627 te Hechtel

Die nacht vloog Ofw Schellwat van het 5./NJG 1 samen met zijn radiotelegrafist, Uffz Willmann. Hij behaalde twee overwinningen, beide op Lancaster, zijn elfde en twaalfde overwinning. Een van deze was de Lancaster II 'KO-R' (DS627) van het 115 Sqdn van East Wratham. Deze Lanc crashte om 2u.48 twee kilometer ten oosten van  Hechtel, slechts enkele kilometers van de plaats waar de Halifax HR717 zijn einde vond.

Locatie

Torenstraat
Hechtel
België
BE

Wellington X3675 te Grand-Hallet

Voor de navigator van de Wellington III 'KO-D' (X3675), Sgt Cope was het de eerste maal dat hij met deze bemanning vloog. Hij kende enkel hun voornamen. In de buurt van Luik schreeuwde de staartschutter plotseling "Fighter close underneath". De nachtjagers van Sint-Truiden hingen immers al vroeg in de lucht om de indringers te onderscheppen. Enkele minuten na elven was Hptm Bietmann (II./NJG 1) naar de 'KO-D' geslopen.  Er was geen tijd om  aan zijn salvo's te ontsnappen, en langsheen de bakboordzijde zette een lange reeks Duitse munitie de romp in brand.

Locatie

rue du Condroz
Grand-Hallet
België
BE

Wellington bij Wijchmaal

Oblt Walter Barte (II./NJG 1) patrouilleerde in de uiterste uithoek van Limburg, wachtend op de thuisvliegers van Keulen. Zijn 'Bordfunker', Pieper luisterde aandachtig naar de instructies vanuit het radarstation '6A' bij Meeuwen-Gruitrode, waar de Würzburg-Riese een eerste slachtoffer detecteerde.

Locatie

Tichelovenstraat
Wijchmaal
België
BE

Wellington R1471 bij Zuurbemde

In de nacht van 5/6 augustus 1941 was onder andere Mannheim het doel van de zwarte bommenwerpers. Enkele nachtjagers van het 1.Staffel startten op Sint-Truiden de motoren en klommen algauw de Limburgse hemel in.

Locatie

Zuurbemde
Glabbeek
België
BE

Wellington Z8788 bij Snaaskerke

In de nacht van 21/22 juli plande de RAF een bombardementsvlucht op Mannheim. Van de 36 Wellingtons en 8 viermotorige Halixes zou één Wellington van het 115 Sqdn langsheen de kust neerstorten. De machine werd om 23u45 weerom het slachtoffer van de Flakbatterij 252 die bij het hotel 'Alfa' bij Mariakerke opgesteld stond.

Locatie

Ijzerwegstraat
Snaaskerke
België
BE

Lancaster te Wilsele (1)

Tijdens het bombardement op Leuven kenden twee Lancasters boven Wilsele hun einde - naar alle waarschijnlijkheid kwamen ze met elkaar in botsing. Dit kan te maken hebben met het feit dat de bemanning van de "WS-Z" , een Lancaster van 9 Squadron, niet Leopoldsburg gebombardeerd had, maar koers zette naar Leuven om daar haar lading kwijt te raken. Deze bemanning, waarvan Pilot Officer Bunnagar het bevel voerde, had niet zo'n duidelijke instructies gekregen over dit doelwit, vooral wat betreft de hoogte en de richting vanwaar het doelgebied moest ingevlogen worden.

Locatie

Wilsele
België
BE