Dornier Do 217 N

Dornier Do 217 bij Froidchapelle

De Do 217N WNr1472 ‘3C+C?’ van de 3./NJG 4 patrouilleerde boven de regio Florennes. De piloot verloor echter de controle over het toestel. Hij gaf aan zijn kameraden het bevel uit te stijgen : Uffz Karl Six, de radiotelegrafist, en Flg Harry Huth, de meccano, kwamen gewond maar levend aan de grond. Karl Six overleed in 1984, maar zijn echtgenote deelde ons het verhaal mee van haar man die nacht :

Locatie

Froidchapelle
België
BE

Dornier Do 217 bij 's Gravenvoeren

De Duitse Nachtjagd verloor die nacht een Do 217N met het Werknummer 1463. De ‘G9+BM’ van de 4./NJG 1 vloog die nacht een trainingsvlucht en ook hier liet de motor de machine in de steek. De tweemotor ging te ‘s Gravenvoeren tegen de vlakte, waar voor 65 % schade opgetekend werd. De piloot, Fw Ruika, bleef ongedeerd, maar zijn radiotelegrafist, Uffz Kurt Ramsauer, en de meccano, Uffz Werner Lier, raakten gewond en werden naar het hospitaal te Maastricht gebracht.

Locatie

's Gravenvoeren
België
BE

Dornier 217 bij Gingelom

De activiteit vanop Sint-Truiden die nacht (raid op Keulen) ontsnapte niet aan de aandacht van een Britse Mosquito-bemanning van 157 Squadron. De Mosquito (F) II 739 werd bestuurd door F/Lt James Benson, een Britse nachtjager die zijn carrière in juli 1940 op Defiant begonnen was. Aan zijn zijde zat zijn navigator, F/O Lewis Brandon die, net zoals zijn piloot, drager was van het DFC. Deze laatste schreef zijn herinneringen neer in het boek Night Flyer :

Locatie

Fruittuinweg
Gingelom
België
BE

Dornier 217 bij Aalst - Sint-Truiden

Door het toenemende succes van de Duitse nachtjagers, stuurde de RAF Beaufighters en Mosquito's uit om de Duitse eenheden tijdens hun strooptochten boven hun nesten te verschalken. Hoewel verscheidene Britse bemanningen een thuisvliegende Duitse bommenwerper wisten neer te halen, was er nog geen enkele in geslaagd een overwinning te behalen op een Duitse nachtjager.

Locatie

Aalst
Sint-Truiden
België
BE