Avro Manchester

Manchester boven Noord-België

Om 2u19 seinde Sgt Shannon, radiotelegrafist aan boord van de Manchester I R5794 naar de basis van het 49 Sqdn Scampton dat de stuurboordmotor niet meer werkte. Wat daarna met de R5794 gebeurde is onbekend. Vijf leden van de bemanning rusten te Heverlee : piloot P/O William Shackleton (21 j.) en co-piloot F/Sgt Ernst Garratt (21 j.), waarnemer Sgt Frank Wilson (20 j.) en twee boordschutters, de sergeanten George Miles (29 j.) en Ernest Patey. Sgt Shannon en boordschutter Sgt Noylan overleefden mogelijks het ongeval.

Manchester bij Kinrooi

De Duitse bemanning Barte/Pieper werd die nacht naar een tweede machine geleid. Het was de Manchester L7301 'VN-D' van het 50 Sqdn, waarvan de piloot, F/O Leslie Manser, die nacht - weliswaar posthuum - een Victoria Cross zou toegekend krijgen.

Zijn staartschutter, Sgt Naylor en neusschutter/bommenrichter Sgt Mills vertelden :

Locatie

Kinrooi
België
BE

Manchester bij Piringen

De nacht van 6/7 april stond Essen op het programma. De bemanning Oblt von Bonin/Fw Johrden (Stab/NJG 1) zou een Manchester onderscheppen en neerschieten.

Naar alle waarschijnlijkheid betrof het hier de L7410 van het 61 Sqdn die bij Piringen neerstortte. Geen van de zeven bemanningsleden overleefde de crash (piloot F/Sgt Eric Noble, 21 j., zijn Nieuwzeelandse co-piloot Sgt John Lincoln, 26 j., waarnemer Sgt Robert Newton, 21 j., radiotelegrafisten Sgt Donovan Kent, 22 j. en Sgt Kenneth Leyshon, 21 j. en de boordschutters Sgt Neville Patton, 28 j. en Sgt George Walker, 26 j.).

Locatie

Piringen
België
BE

Manchester bij Lichtaart

In de nacht van 25/26 maart stortte een toestel dat tot de strijdmacht die Essen tot doel had behoorde, neer te Lichtaart. Het betrof hier de Manchester L7465 'OL-H' van het 83 Sqdn van de basis Scampton. De hele bemanning kwam om het leven en rust nu te Heverlee. Het waren P/O Christopher Danielsen (20 j.), zijn co-piloot F/Sgt Albert Woodcock (21 j.), de waarnemer Sgt Paul Markides (21 j.), radiotelegrafisten Sgt Thomas Miller en Sgt Colin Smith (21 j.), en de boordschutters Sgt Alan Jaye (19 j.) en de Australische F/O Donald McConachie (29 j.).

Locatie

Lichtaart
België
BE

Manchester L7373 bij Beverlo

Om 5u30 was het Gefr Bruhnke van de III./NJG 1 - die mogelijks eveneens gestationeerd was te Sint-Truiden - die een Manchester van 207 Sqdn twee kilometer ten oosten van Beverlo neerhaalde. Aan boord van de L7373 'EM-T' stierven P/O Lionel Paskell DFM, 26 j., Sgt Dennnis Chant, co-piloot, F/Sgt George Roberts, radiotelegrafist/boordschutter, 19 j., Sgt Cyril Walter, rugkoepelschutter, 31 j. en de staartschutter, Sgt Lewis Compton, 21 j. Zij rusten nu te Schaffen. Ook hier wisten twee bemanningsleden te ontsnappen : de navigator Sgt Kenneth Houghton DFM en Sgt Smith.

Locatie

Beverlo
België
BE

Manchester bij Comblain-au-Pont

Manchester L7312 bij Essen-Horendonk

Manchester bij Kinrooi

Om 2u45 scoort Lt Hans-Dieter Frank een overwinning op een Hampden die bij Ophoven omlaag gaat, maar het is een overwinning die wij interpreteren als de Manchester L7384 van het 97 "Straits Settlements" Squadron die bij Kinrooi ontplofte. De piloot, F/L Nunn had als opdracht gekregen 'to destroy enemy communications near Düsseldorf' ("om bij Düsseldorf vijandelijke communicatiepunten te vernielen") en was om 22u50 vanop Coningsby opgestegen. De staartschutter, F/S Peter Williams (28 j.) stierf in de crash en zijn lichaam werd na de oorlog van Kinrooi naar Adegem gebracht.

Locatie

Kinrooi
België
BE