Avro Lancaster

Lancaster NN775 te Bunsbeek

De Lancaster NN775 van 514 Squadron stortte op 5 maart 1945 omstreeks 15u  neer in de Pamelenstraat (net achter de Velp) in Bunsbeek. Deze machine was om 10u35 opgestegen in Waterbeach met 169 andere bommenwerpers en was onderweg naar Gelsenkirchen voor een aanval op een benzineraffinaderij. Het toestel stortte neer op 10 meter van de weg schuin tegenover de vroegere woning van de familie Giedts. Marcel Vranckx uit Bunsbeek zag als 20-jarige  dat het toestel met de neus naar beneden crashte en volledig in de drassige grond aan de Velp verdween.

Locatie

Pamelenstraat
Bunsbeek
België
BE

Lancaster ME472 bij Brussel ?

Wat zich op 10 april 1945 aan boord van de  Lancaster ME472 van 207 Squadron afspeelde, is nog steeds niet duidelijk. Het toestel ging verloren op een raid naar  Leipzig, en werd door Flak geraakt. De Canadese gezagvoerder, Flight Lieutenant Peter M. Anderson wist de bommenwerper onder controlte te houden, en de rest van de bemanning kon achter de geallieerde linies springen: Sgt E. Nichol (boordmeccano), F/O C. M.  Hewett (navigator), F/O K. A. Larcombe bommenrichter), Sgt C. V. Collins (radiotelegrafist), Sgt E. J. Matthews (rugkoepelschutter) en Sgt J. R. Pearl staartschutter).

Locatie

Brussel
België
BE

Lancaster ME737 te Herenthout

Bij het bombardement op Leopoldsburg ging de  Lancaster III ND580 van P/O Wilfred Watt (630 Squadron) verloren. Deze piloot stierf aan de stuurknuppel om zijn overige bemanningsleden te laten springen. Voor vier van hen was het echter te laat (Sgt L. Thompson, navigator; Sgt P. Amies, radio; P/O A. Grant, rugkoepel; Sgt Peter Rowthorn, staartschutter). De bommenrichter, F/S K. Stuart en meccano, Sgt Witham konden springen vooraleer hun bommenwerper te Herenthout aan de Itegemsesteenweg neerstortte.

Locatie

Itegemsesteenweg
Herenthout
België
BE

Lancaster JB455 te Anzegem

Die nacht flitste de hemel boven Noord-Frankrijk onophoudelijk bij het losbarsten van de flakgranaten. Twee rangeerstations schokten onder het bommentapijt dat er door Bomber Command gelegd werd.

Locatie

Weedries 9
Anzegem
België
BE

Lancaster LM115 te Oud-Turnhout

Lancaster LM115 was opgestegen van de basis East Kirkby voor een raid op Wesseling. Enkele bemanningsleden konden zich redden met hun valscherm: R. Heasman, J.R. Maunsell, Q.D. Naysmith en V.L. Marshall. Maunsell werd geholpen door de plaatselijke weerstand en bleef verstopt tot de bevrijding van de streek. De drie andere inzittenden kwamen om het leven: A.F. Bayley, T.F. Beecher en J.H. Donovan en rusten op het Schoonselhof.

Langs dezelfde Lage Mierdseweg, enkele kilometers verderop, stortte die nacht nog een Lancaster neer, de ME782.

Locatie

Lage Mierdseweg
Oud-Turnhout
België
BE

Lancaster LL973 bij Opoeteren

Kort na middernacht, op 22 juni 1944 steeg Lancaster LL973 "EM-M" van 207 Squadron voor een raid op Wesseling. Voor de bemanning, die sinds 17 april operationeel was, was het de 13de missie. Het toestel werd onderschept door Heinz Schnaufer, en stortte neer te Dorne-Opoeteren. Er waren drie doden: Pilot Officer Charles John "Mike" Solly (Piloot, 22 jaar),Flight Sergeant John Shaw (Navigator, 22 jaar),Sgt Edwin Jack "Jacky" Jewell (rugkoepelschutter, 23 jaar).

Locatie

Dorne
Opoeteren
België
BE

Lancaster ND964 te Herselt

Lancaster ND964 van 626 Squadron werd tijdens de raid op Duisburg in de nacht van 21 op 22 mei 1944 neergehaald door Heinz Schnaufer en stortte neer bij Blauberg (Herselt, de Schrieken). Zes leden van de bemanning kwamen om het leven: F/O Roy R. Brant (piloot), F/O Frederick L. Peck (navigator), Sgt Robert W. Kemp (meccano), Sgt George A. McEwan (radiotelegrafist), Sgt Eric R. Read (staartschutter) en Sgt Anthony A.

Locatie

Schrieken
Herselt
België
BE

Lancaster DV345 bij Spalding - Georges de Menten de Horne

Luitenant-vlieger (Flying Officer) Georges de Menten de Horne (°5 mei 1913 Brussel) kwam om het leven als navigator aan boord van Avro Lancaster DV345 van 550 Squadron tijdens een raid op Berlijn in januari 1944. De machine crashte tijdens de terugkeer zo’n 8 mijl ten zuidoosten van Spalding, bij Whaplode Drone, Lincolnshire. De hele bemanning kwam om het leven.

Locatie

Whaplode Drone
Spalding
Groot Brittannië
GB

Lancaster ED810 bij Ekeren

Lancaster ED810 (basis Skellingthorpe) werd om 01.24 u. boven Ekeren neergehaald door Uffz Rudolf Frank (2./NJG 3). Flying Officer Albert Victor Crawford, Sergeant L Toal, Sergeant A E Davey, Sergeant W G Reed, Sergeant C J Bukle en Sergeant K I Bowerman stierven bij het gehucht Laar en liggen begraven op het Antwerpse Schoonselhof. Sergeant J B McHendry werd waarschijnlijk krijgsgevangen genomen.
 

Locatie

Laar
Ekeren
België
BE

Robert Liefooghe, Belgisch piloot bij Bomber Command

door Dirk Decuypere

De Eerste Wereldoorlog was nog maar anderhalf jaar voorbij toen Robert Liefooghe op 26 juni 1920 in het Noord-Franse Arques het levenslicht zag. [i] Toen verbleven nog heel wat Belgische families in Frankrijk, aangezien een groot deel van onze bevolking - vooral in Ieper en omgeving - voor de Duitse opmars in 1914 op de vlucht sloegen. De meesten kwamen pas maanden, zelfs jaren na de Wapenstilstand definitief naar Vlaanderen terug.

Locatie

Michelbach
Duitsland
DE

Pagina's