Armstrong Whitworth Whitley

Whitley N1522 bij Gent

Na een bombardement over Gelsenkirchen (D) vanuit basis Driffield vatte de motor van de Whitley N1522 (KN-G)  vuur. P/O Alan C. Meigh zond een signaal uit dat het toestel richting Abbeville  vloog, maar dit werd al snel gevolgd door een tweede bericht dat de bemanning het toestel verliet. Het toestel crashte bij het Universitair Ziekenhuis aan de Ottergemsesteenweg in Gent. De volledige bemanning, P/O Meigh (piloot), Sgt. W.G. Best, Sgt. M.A. Oliver, LAC V.G. Allen , en AC1 D.V. Browne kwamen behouden aan de grond maar eindigden voor vijf lange jaren in gevangenschap.

 

Locatie

Melkerijstraat
Gent
België
BE

Whitley P4992 bij Kallo

Op woensdagavond 18 september rolden de Whitleys van het 77 Squadron over de grasmat van hun basis. Enkele minuten later zette de Squadron Leader met de overige toestellen koers richting Antwerpen. De Duitse afluisterdiensten hadden het aankomende geronk over de golven van de Noordzee horen aankomen, en algauw floepten de eerste zoeklichten in de Antwerpse haven aan.

Locatie

Kallo
België
BE

Whitley Z6826 te Zegelsem

Op 5 augustus 1941, om 22u07 verlieten de bommenwerpers van 77 Squadron hun basis Topcliffe met de opdracht Frankfurt te bombarderen. Daar ze om de ene of de andere reden het oorspronkelijk doel niet konden bestoken en werden de bommen gedropt op Koblenz, dat het alternatieve doelwit was.

Locatie

Oudenaardsestraat
Zegelsem
België
BE

Whitley K8985 te Nijvel

Op 8 september 1939 kort voor middernacht steeg de Whitley K8985 van 102 Sqn op van RAF Driffield met als taak het afwerpen van propagandapamfletten boven het Ruhrgebied. Bij de terugvlucht kruiste het toestel het luchtruim van het neutrale België, werd onderschept door Foxes van het 5de Smaldeel, onder leiding van kapitein Boussa. De Belgische piloten dwongen de Britse bemanning om te landen op hun vliegveld van Nijvel.

Het vliegtuig werd in beslag genomen en de bemanning werd genterneerd.

Locatie

Nijvel , Brabant Wallon
België
Brabant Wallon BE

Whitley N1424 te Berchem

Tijdens de nacht van 11/12 juli stuurt de RAF vierenzestig bommenwerpers uit om doelen in Duitsland en Nederland aan te vallen. De Whitley V N1424 'GE-P' van het 58 Sqdn wordt bij een raid naar Keulen door de Flak van het vliegveld Deurne boven Berchem gegrepen en stort om 02.55u in de Diksmuidelaan neer. De huisnummers 43 en 45 brandden helemaal uit.

Locatie

Diksmuidelaan 45
Berchem
België
BE

Whitley bij Fleurus

De bemanning van de Whitley 'FB-X' (BD347) ving na het bombardement op Düsseldorf de terugkeer naar de basis Honeybourne aan. Daar was zij om 23u.24 opgestegen. De hele bemanning van de Australische piloot, P/O Geoff Silva, had reeds een 'tour' achter de rug en instrueerde nu bij de 24 OTU. De raid naar Düsseldorf was een al dan niet welkome afwisseling in het vrij saaie bestaan als instructeur.

Locatie

Bois de Soleilmont
Fleurus
België
BE

Whitley bij Weert

De Whitley Z9307 van de 1502 Flight - 10 OTU stortte bij het Scheldedorpje Weert  neer. Piloot was Sqdn Ldr J.A.S. Russell DFC. Drie bemanningsleden liggen op het Schoonselhof begraven : P/O Denis Box (co-piloot, 23 j.), F/Sgt Thomas Godbehere (waarnemer, RCAF, 21 j.) en radiotelegrafist/boordschutter Sgt James Orman.  De brokstukken lagen tot bij Temse.

Locatie

Weert
België
BE

Whitley bij Daussois

Om 22u41 scoorde Oblt Orleyse (3./NJG 1) zo'n drie kilometer ten zuiden van Dinant een overwinning op de heenvliegende bommenwerpers. Het betrof hier de Whitley Z6801 van het 77 Sqdn die ten oosten van Daussois neerkwam; de hele bemanning kwam om het leven : de 19-jarige piloot P/O Roger Lloyd - zijn co-piloot, Sgt Wilfred Mortimer, 28 j. - de waarnemer, Sgt John Alterson, RCAF, 21 j. - de radiotelegrafist/boordschutter F/Sgt Cyril Taylor, RCAF, 26 j. en de staartschutter Sgt David Robb.

Locatie

Daussois
België
BE

Whitley Z6837 bij Molenstede

De Whitley V Z6837 van het 102 "Ceylon" Squadron, die op weg was naar Essen, wordt om 00u48 door Uffz Pähler van het 2.Staffel in een vuurbol omlaag geschoten. De vijf vliegeniers, de piloot Sgt Thomas Wood (RCAF, 27 j.), de co-piloot P/O Edwin Anderson (RCAF), de waarnemer Sgt Thomas Boyle, de twee radiotelegrafisten/boordschutters Sgt Nicholas Carter (34 j.) en de staartschutter Sgt Morley Humphrey vinden de dood bij Molenstede (Diest). Morley Humprey ging op 4 juni 1940 bij de RCAF en arriveerde op 3 maart 1941 in Groot-Brittannië.

Locatie

Molenstede
België
BE

Whitley bij Waver

De Whitley V Z6466 was om 20u09 vanop Middleton-St. George opgestegen. Hier wijst de balans op vijf doden, F/S William Rogers (25 j.), de piloot, zijn co-piloot Sgt Eric Findon (28 j.), waarnemer Sgt James Hadfield (23 j.), radiotelegrafist Sgt Walter Edge (19 j.) en boordschutter Benjamin Douglas.

Locatie

Waver
België
BE

Pagina's