BAHAAT

Lancaster ME846 te Postel

Door Cynrik De Decker

Postel, „waar de bossen eeuwig zingen”, zoals norbertijn E. Van den Bergh het beeldig formuleerde. Vandaag is deze grensgemeente een geliefd oord voor wandelaars en fietsers, die er misschien even stilstaan bij het monument, nabij de Oude Bladelseweg, voor de Lancaster I ME846, die in de nacht van 21 op 22 juni 1944 het slachtoffer werd van een Duitse nachtjager.

Locatie

Oude Bladelseweg
Postel
België
BE

Liberator te Denderwindeke

De bemanning van Lt  Denver L. Walker

Tijdens de maand augustus 1944 arriveerde op de basis Wendling (graafschap Norfolk) een nieuwe bemanning die er de 392 Bomb Group kwam versterken. De geallieerde troepen vochten hun weg doorheen Frankrijk, richting België. Het voorbije jaar was deze Bomb Group, uitgerust met B-24 Liberators, ingezet voor het strategisch luchtoffensief tegen Duitsland, en tijdens de maanden juni juli werden ze ook gezonden naar tactische doelen in Normandië en Saint-Lo.

De negenkoppige bemanning bestond uit :

Locatie

Boterdael
Denderwindeke
België
BE

De Lightning van Stekene

Begin 1944 werden inwoners van het Oost-Vlaamse Stekene opgeschrikt door de crash van een vliegtuig. Volgens ooggetuigen kon de piloot zich redden met zijn valscherm. Zijn vliegtuig, een toestel met een dubbele staart, sloeg te pletter in een akker.

Na een korte zoektocht werd de piloot  opgepakt en voorgeleid door Duitse grenswachters die vanuit hun wachtlokaal op de Koewacht het valscherm met de piloot hadden zien neerdalen.

Verschillende mensen uit de omgeving hadden het luchtgevecht gezien.

Locatie

Heistraat
Stekene
België
BE

Spitfire BL423 te Leffinge

 Verkenningen boven Oostende

Op 1 april 1943, om 06u.25, startten de Flying Officers Reginald Hoare en Todd van het 41 Sqn vanop het RAF-vliegveld Hawkinge. Beide Spitfirepiloten kregen de opdracht uit te kijken naar schepen in de sector Oostende. Het weer was uitermate slecht, de hemel was toegedekt met 10/10 bewolking en regenstormen geselden de golven van de Noordzee.

Locatie

Fleriskotstraat
Leffinge
België
BE

Thunderbolt 42-74631 te Etikhove

Het was een verhaal dat al van kindsaf in mijn hoofd spookte : tijdens de Tweede Wereldoorlog stortte  te Etikhove - het geboortedorp van mijn moeder - een jachtvliegtuig neer. De motor - zo werd beweerd - zat er nog altijd. De crashlokatie was plaatselijk gekend als "Den Bossenaar". De site situeerde zich vlakbij een café dat toepasselijk "Den Engelsman" heette.

Locatie

Bossenaarstraat
Etikhove
België
BE

B-17 43-38581 te Galmaarden

Messerschmitt Bf 110 F-4 Wnr.4645 te Bever

De prospectie

BAHA-lid Marc Thienpont vernam via buurtbewoners dat in de gemeente Bever, gehucht Akrenbos, tijdens de Tweede Wereldoorlog ’s nachts een Duits vliegtuig neergestort was. Een detectie en een eerste prospectie ter plaatse in de maand februari bevestigden deze veronderstelling.

Locatie

Akrenbos
Bever
België
BE

Thunderbolt 42-75216 te Mariekerke

Eighth Air Force Bomber Command zou op 30 november 1943 haar missie 143 vliegen : maar liefst 381 bommenwerpers zetten die dag koers naar Sölingen, de stad van de messen. De opdracht werd een welhaast complete mislukking. Boven Continentaal Europa hing een dik wolkendek en de missie werd – zoals men dat in luchtoorlogtermen zo plastisch weet uit te drukken – geaborteerd. Uiteindelijk zouden slechts tachtig bommenwerpers de bommen lossen.

Die formatie Vliegende Forten en Liberators werd geëscorteerd door 347 jachtvliegtuigen – het merendeel P-47 Thunderbolts.

Locatie

Mariekerke
België
BE

B-17 42-37949 te Sint-Ulriks-Kapelle

Het waren zes Bomb Groups van de 3rd Bombardment Division die op 1 mei 1944 de opdracht kregen een aantal spoorwegdoelwitten in Frankrijk aan te vallen. Een van de eenheden was de 452 Bomb Group, die gestationeerd was op Deopham Green. Een van de dertien B-17-bemanningen die zich die middag klaar maakten om op te stijgen was die van Lt Francis Smedley, de bevelvoerder van de “Sunrise Serenade”, genaamd naar de Glenn Miller-klassieker. De moeder van Francis Smedley, de piloot en gezagvoerder, hield van deze song :

Good mornin’, good mornin’ you sleepy head.

Locatie

Bruggeveldstraat
Sint-Ulriks-Kapelle
België
BE

Messerschmitt Bf 110 Wnr.5379 te Glimes

Fritz Engau, vandaag een Oostenrijkse veteraan van de Duitse 'Nachtjagd', vloog een halve eeuw terug als Oberleutnant in het 5.Staffel van het Nachtjagdgeschwader 1. Hij zou pas in de nacht van 29/30 mei 1943 actie zien. We konden rekenen op het geheugen van Fritz Engau, die zijn herinneringen aan de nachtjacht op Sint-Truiden eveneens te boek stelde in "Nachtjäger, Bomber, Wolken und Sterne".

Locatie

rue de Jauchelette
Glimes
België
BE

Pagina's