Lancaster te Oostmalle

In de nacht van 11/12 mei 1944 wordt Hasselt aangevallen. Wing Commander Goodman start die avond met de Lancaster 'PM-X'. Het was niet zijn reguliere bemanning, maar die van de Belgische piloot Florent Van Rolleghem, die die nacht ziek te bed lag.

Op het moment dat de Britse strijdmacht boven Hasselt hing, cirkelden boven Leuven en Leopoldsburg eveneens Britse formaties. Een dikke laag mist boven Hasselt verhinderde de Master Bomber de nodige berekeningen uit te voeren. In de gelederen van Wing Commander Goodman's squadron heerste verwarring. De eigen Master Bomber gaf het bevel met de bommen terug te keren, maar twee piloten hoorden in hun radio het bevel "Bomb Red Target Inidicators", waarschijnlijk van de Master Bomber die boven Leuven hing.

Vervolgens gaf piloot Goodman het bevel terug te keren.

Kort daarop werd het 103 Squadron door de Duitse nachtjacht bestookt.

Om 00u.43 besluipt Oberleutnant Baake van de I./NJG 1 de 'PM-X'...

Doordat de bommen nog aan boord waren, waren de gevolgen voor de bemanning verschrikkelijk. Wanneer de Duitsers de volgende uren bij de crashlokatie arriveerden, vier kilometer ten zuiden van Oostmalle, konden ze slechts één bemanningslid terugvinden : de rugkoepelschutter 'Lofty' White. Van de overigen geen spoor.

Bovendien liep bij de teraardebestelling op Fort III te Borsbeek het één en het ander fout. Onbegrijpelijkerwijze werd White in hetzelfde graf gelegd de bemanning van een andere bemanning die dezelfde nacht werd neergehaald. 

Na de oorlog, in april 1947, werd besloten de andere bemanningsleden te Oostmalle te bergen. Zij werden voor korte tijd in Neufchateau begraven, doch kregen op 3 juni 1946 hun definitieve rustplaats op het Schoonselhof.

Op 4 mei 2012 werd door de Aero Para Club van de Kempen een gedenkplaat voor de bemanning onthuld. De brochure kun je hier downloaden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Datum: 
12/05/1944
Toestel: 
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie
Bruul
Oostmalle
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis: '40-'45 boven Schelde, Dender en Durme, De Krijger, Erpe, 1996