5de Smaldeel

DH 9 te Elsenborn - Désiré Verbraeck & Jean de Callataÿ

In het dagblad “Le Soir” van dinsdag 29 juli 1930 lezen we dat een militair vliegtuig is neergestort te Elsenborn en dat de twee inzittenden gekwetst zijn. De vrij vertaalde tekst van het artikel luidt als volgt: “Een waarnemingstoestel dat bestuurd werd door sergeant vlieger Désiré Verbraeck en waarin luitenant vlieger Jean de Callataÿ als waarnemer had plaats genomen beëindigde een artillerie geschutsregeling boven het kamp van Elsenborn. Op het ogenblik dat het toestel zou landen schoof het zijwaarts weg en plofte het in volle vaart tegen de grond.

Locatie

Elsenborn
België
BE

Nieuport Delage ND 29 N-43 te Nijvel - Léon Jude

Crash te Evere - kapitein Hugon

Tijdens een vlucht met een "nieuw toestel" (type onbekend) crashte kapitein-commandant Hugon in een canvas hangar, die meteen vuur vatte. De gewonde piloot werd naar het hospitaal gevoerd.

Locatie

Evere
België
BE

De raid op Vroenhoeven

Deze aanval werd op 11 mei 1940 uitgevoerd, samen met raid op Veldwezelt en Briegden. Bedoeling was de Duitse opmars over het Albertkanaal een halt toe te roepen.

Het peloton naar Vroenhoven vertrok om 5.50 uur vanop Aalter. De de zes vliegeniers waren allemaal lid van het 5de Smaldeel

T-70 Kapitein André Glorie  – Onderluitenant Jean Vandenbosch

T-64 Adjudant Alexandre Binon  – Korporaal G.H. Legand

T-61 Adjudant Franz Delvigne  – Sergeant Alexandre Moens

Alex Binon, de piloot van de T-64,  vertelde later :

Locatie

Trekweg Cavel
Vroenhoven
België
BE

Spad 7 voor De Panne

Het 5de Smaldeel verloor onderluitenant-vlieger Pierre 'Bambino' Braun de ter Meeren (°6 oktober 1897 - Sterrebeek). Deze piloot wilde zijn laatste luchtoverwinning vieren met een rol boven zee nabij De Panne. Hij kwam echter te laag uit en zijn vleugel raakte het water waarbij het toestel neerstortte. Het smaldeel verloor een piloot met twee overwinningen op zijn naam.

Locatie

8660 De Panne
België
BE

Spad 7 bij Oudekapelle

1ste sergeant-vlieger Léon André Robert Ciselet (°23 mei 1892 - Antwerpen) vloog 55 opdrachten maar werd uiteindelijk zelf in de val gelokt door de Leutnant Erwin Böhme van Jasta 2, die vanuit de wolken naar hem dook en het Belgische vliegtuig doorzeefde. Ciselet stortte neer tussen Oudekapelle en Kaaskerke – hij had twee kogels in het hoofd en één in de borst. Ciselet was één van de laatste slachtoffers van de illustere aas Böhme. Een week nadien haalde hij nog zijn 24ste overwinning om vervolgens zelf neergehaald te worden.

Locatie

8600 Oudekapelle
België
BE

Farman HF 20 te Reninge

Op 2 juli vloog luitenant-vlieger Victor Gilles (°10 juni 1878 - Sclessin) als waarnemer van Charles Ciselet, die net terugkwam van revalidatie na het ongeval waarbij luitenant-vlieger Smits om het leven kwam. Die dag vloog het duo een vuurregelingsopdracht boven Reninge. Een Duits luchtdoelkanon schoot raak en bij de ontploffing van de granaat werd Gilles vooraan in het vliegtuig dodelijk getroffen, terwijl Ciselet opnieuw zwaar gewond raakte. De piloot slaagde er toch in zijn toestel aan de grond te zetten, maar crashte.

Locatie

Reninge
België
BE

Farman HF22 te De Panne

Luitenant-vlieger André Smits (°24 september 1891 - Brussel) vloog als waarnemer van Charles Ciselet toen die een kraaklanding op het strand van de Panne uitvoerde. Hierbij werd Smits onder de motor van zijn Farman HF22 verpletterd. Ciselet moest voor weken naar het hospitaal, maar Smits verloor het leven en werd te Adinkerke-De Panne begraven.

Locatie

De Panne
België
BE