5 Squadron

Bemanning van 5 Squadron

De literatuur (Henshaw) verschaft geen info over de vliegeniers Captain Arthur Newton en Second Lieutenant Arthur Tallentire. Beide liggen naast elkaar begraven te Lijssenthoek, en stierven op 20 oktober 1915. Het lijkt er sterk op dat ze een bemanning vormden in 5 Squadron, dat met BE 2c vloog.

BE 2c N°2943

Onduidelijkheid is er nog steeds omtrent het lot van deze bemanning. Op 4 november 1915 vlogen ze een verkenningsmissie, werden ze onderschept door Aviatiks en Fokkers, en tenslotte door luchtafweer. De grafsteen van piloot Lieutenant McConnochie op Lijssenthoek begraafplaats vermeldt dat hij op 8 november omkwam, dus vier dagen later. Zijn waarnemer, Lieutenant C. Porri bleef ongedeerd.

DH 2 4732 te Zonnebeke - het prototype

Vroeg in die maandagmorgen was er boven de Ieperse sector enorme luchtbedrijvigheid. Hierop reageerden de Duitsers met evenveel volk van hun kant en zo vlogen Oberleutnant zur See Alfred Ritscher en zijn Beobachter Leutnant Heinrich Maas er ook in met de S53.

Tussen de Vickers FB 5 ‘Gunbusses’ dook plots een tot dan toe nog ongekend type op.

Locatie

Oude Kortrijkstraat
Zonnebeke
België
BE

Avro 504 te Bassily-Enghien - de eerste RFC-slachtoffers

Op 22 augustus 1914 startte op het Franse vliegveld Maubeuge de Avro 504-tweedekker met als serienummer 390. Aan boord zaten twee vliegeniers van 5 Squadron : 2nd Lieutenant  Vincent Waterfall, de piloot, en zijn waarnemer 2nd Lieutenant Charles Georges Gordon Bayly. De Avro scheerde bij Bassily-Enghien over een Duitse kolonne om de samenstelling ervan te rapporteren. De eerste maal gebeurde er niets – de Duitse troepen keken geamuseerd naar dit nieuwe wapen, tot wanneer een hogere officier ontsteld instructies gaf om ernaar te schieten.

Locatie

Kruisjesstraat
Bassily-Enghien
België
BE