44 Squadron

Hampden P2121 bij Burcht

In de nacht van 17 september 1940 verlieten om 23 u. vijf Hampdens van 44 Squadron hun basis Waddington om de dokken van de Antwerpse haven te bombarderen. Vier keerden van een succesvolle missie terug, een vijfde bleef vermist. Het was de bemanning van de 26-jarige piloot Sgt Thomas V. Henderson, die samen met P/O Richard G. Goode (24 j.), Sgt Henry J. Angus (20 j., radiotelegrafist) en Sgt James Sugden (21 j., boordschutter) op de Linkeroever haar einde vond - hoogstwaarschijnlijk bij Burcht. Zij rusten vandaag in een collectief graf op het Schoonselhof.

Locatie

Burcht
België
BE

Lancaster W4838 bij Peer-Linde

Het was waarschijnlijk de II./NJG 1 die die nacht  de 'KM-B' (W4838) neerhaalde, een Lancaster van 44 (Rhodesia) Squadron dat die nacht 15 Lancs vanop Dunholm Lodge inzette. Deze bommenwerper stortte neer bij een boerderij te Peer-Linde (op de grens tussen België en Nederland). De Duitsers borgen vier lichamen rond de boerderij (de piloot, P/O David Erickson, 20 jaar - de radiotelegrafist Sgt George Chadfield, 22 jaar en de twee boordschutters, Sgt Robert Woods, 21 jaar, RNZAF en Sgt Edward Thompson, 27 jaar). De drie overlevenden (navigator F/Sgt L. Davies, bommenrichter W/O C.

Locatie

Linde
Peer
België
BE

Lancaster bij Feluy

Er stortte een Lancaster neer in de provincie Henegouwen, de 'KM-X' (W4105) van het 44 Squadron, die omstreeks 1u.10 te Feluy (13 km OZO van Soignies) samen met de zevenkoppige bemanning zijn einde vond. De gesneuvelden rusten nu te Gosselies : P/O Denis F. Nicholson (piloot, 23 j.) - P/O Leys M. Beamont RCAF (piloot, 23 j.) - P/O Gordon C. McDonald RCAF (waarnemer) - P/O Joseph M. Rickard (waarnemer, 28 j.) - Sgt James V. Holland (radiotelegrafist, 34 j.) - F/S Frank Hagger (boordschutter, 20 j.) en F/S Robert G. Page (boordschutter, 28 j.).

Locatie

Feluy
België
BE

Hampden voor Oostduinkerke

Om 00u30 ontvangt het radiostation van het 44 "Rhodesia" Squadron op de basis Waddington het noodsignaal van F/S Phillips, de radiotelegrafist aan boord van de Hampden AD726. Met spanning volgde men vanop de thuishaven de ruisende signalen, waarin F/S Phillips codeerde dat het toestel steeds meer hoogte verloor. Hij slaagde er nog in een laatste 'fix' door te seinen : 52°06'NB en 02°11'OL. Zestien minuten later heerste er complete stilte. Onmiddellijk werd de 'Sea Rescue' ingeschakeld, echter zonder resultaat.

Locatie

Oostduinkerke
België
BE

Hampden te Waasmunster

De nacht van 13/14 oktober 1941, waarin vooral Keulen het moet ontgelden, gaat het er hevig aan toe in het Belgische luchtruim. Drie bommenwerpers storten in ons land neer.

Locatie

Neerstraat
Waasmunster
België
BE