428 Squadron

Halifax te Hulsonniaux

De Halifax Mk V DK228 ‘NA-D’ (428 Squadron) werd bestuurd door een piloot die zijn tweede tour vloog. De ‘NA-D’ werd het slachtoffer van de nachtjacht en viel om 02.35u. twee en een halve kilometer ten noordoosten van Mesnil-Saint-Blaise, bij het dorpje Hulsonniaux.

Locatie

Hulsonniaux
België
BE

Halifax te Sinsin

Het Canadese 428 Squadron was één van de laatste eenheden die boven het doelwit arriveerde. Zij zou een zware tol betalen want het verloor drie van haar dertien ingezette Halifaxes. De Halifax MkV EB209 ‘NA-C’ werd bestuurd door een veteraan. P/O W. Ross vloog reeds zijn tweede tour en deze nacht was hij op zijn 43ste bombardementsmissie, een nogal indrukwekkend aantal, gezien de verliezen van het Bomber Command. De rest van zijn bemanning was echter op haar eerste of tweede missie want het 428 Squadron had zijn viermotorige bommenwerpers nog maar de maand ervoor ontvangen.

Locatie

Sinsin
Somme-Leuze
België
BE

Wellington bij Bree

Doelwit was Düsseldorf, dat die nacht het bezoek zou krijgen van 759 toestellen. De Duitsers maakten inmiddels meer en meer gebruik van 'afleidingsvuren'. In de velden buiten de stad werden enorme vuren aangelegd, waardoor de Britten dachten dat dit de brandende stad was. Het resultaat was dat de bommen verspreid naar beneden tuimelden. Zevenentwintig toestellen gingen verloren (3,6 %). Vier ervan stortten in ons land neer.

Locatie

Bree
België
BE