305 Squadron

Wellington HE347 te 's Gravenwezel

Een andere Duitse eenheid die die nacht boven ons land actief was, was de I./NJG 3, waarvan we vermoeden dat deze op Sint-Truiden gestationeerd stond. Uffz Rudolf Frank onderschepte de Wellington HE347 ‘SM-F’ van het 305 ‘Masovian’ Squadron, welke die avond om 23.15u. van Hemswell was opgestegen en om 01.24u. te ‘s Gravenwezel neerstortte. Aan boord bevonden zich vijf Polen: Sgt S.K. Szpalinski, de piloot, 30 j.; P/O S. Gasecki, navigator ; Sgt A. Fried, bommenrichter; Sgt R.M. Raczkowski, radiotelegrafist, en Sgt Leopold B. Makarski, de staartschutter, 24 j.

Locatie

's Gravenwezel
België
BE

Wellington bij Grez-Doiceau

Het 305 Squadron verloor die nacht ondermeer de Wellington 'SM-N' .   Het was een maanverlichte nacht. De Wellington 'weefde' zachtjes over België. Bij Brussel bemerkte de bommenrichter, Sgt Kula, vanuit het neusgedeelte een tweemotorig toestel, waarvan hij dacht dat het een Ju 88 was. Het vloog op dezelfde koers, zo'n 1500 voet beneden en 300 voet vooraan. De Junkers droeg blijkbaar een zoeklicht ergens in het midden van de romp. Sgt Kula richtte een salvo in de richting van het vliegtuig, waarop het zoeklicht doofde en het vliegtuig verdween.

Locatie

Grez-Doiceau
België
BE

Wellington bij Wihogne

Het 305 Squadron verloor die nacht twee Wellington IV's boven België. Het was mogelijks de Z1245 die om 23u.02 langsheen de weg Luik-Tongeren bij Wihogne neerstortte. Er sneuvelde vijf vliegeniers : Plt C. Poniatowski, Ppor S.K. Turski, Por J.T. Klocek, Kpl M.K. Gorny en Kpl J.S. Korepta. Deze bemanning werd eerst te Brustem begraven, later overgebracht naar Heverlee, waar vier bemanningsleden in een collectief graf rusten.

Locatie

Wihogne
België
BE

Wellington voor Mariakerke

Bij de missies naar Keulen, Düsseldorf en Duisburg (16/17 augustus 1941) gaan respectievelijk zeven Whitleys en één Wellington; drie Halifaxes en twee Manchesters; en één Wellington verloren.

Locatie

Mariakerke
België
BE

Wellington bij Marche

In de nacht van 5/6 augustus 1941 zijn Karlruhe en Aken het doel van de zwarte bommenwerpers. Enkele nachtjagers van het 1.Staffel starten op Sint-Truiden de motoren en klimmen algauw de Limburgse hemel in. Het personeel van de zoeklichtbatterijen trachten één van de bommenwerpers die boven hun hoofden dreunen in een lichtbundel te vangen. Samen met de piloten van het 1.Staffel zullen zij er in slagen vijf toestellen boven België neer te halen.

Locatie

Marche
België
BE