144 Squadron

Hampden bij Oteppe

De Hampden AD791 van het 144 Sqdn stort bij Oteppe-Marneffe neer. De piloot, Sgt Frank Calcutt werd na de oorlog samen met F/Sgt Arthur Lawrence (RCAF, 33 j.) en de radiotelegrafisten Sgt Richard Hirons (20 j.) en Sgt Geoffrey Barnes in een collectief graf te Heverlee gelegd.

Locatie

Oteppe
België
BE

Hampden AD918 bij Pepingen

Ten zuiden van Brussel treft de Duitse Flak de Hampden I AD918 van Sgt Donald Whiting van het 144 Sqdn, die sinds 20u10 vanop Luffenham op weg was naar Mannheim. De broer van Don Whiting herinnerde  zich : "Voor de oorlog vlogen we samen een pleziervlucht vanop het vliegveld Manston. Vandaar waarschijnlijk Dons belangstelling voor vliegen. Hij stelde zich kort daarna kandidaat reserve voor de RAF, en vloog zijn eerste lessen vanop Fairoaks bij Woking. Zodoende had hij sinds 1938 een nieuwe hobby. Toen Don de school verliet vond hij een baan bij de post.

Locatie

Kasteelstraat
Pepingen
België
BE

Hampden AD924 bij Dilsen

Doodgeschoten aan parachute ?

Een RAF-bommenwerper die die nacht niet naar Groot-Brittannië terugkeerde, de Hampden I AD924 van het 144 Sqdn, was die avond van Hunswell opgestegen. De piloot, P/O B.J.A. Rennie schreef :

Locatie

Borreshoefstraat
Dilsen
België
BE

Hampden X3066 te Neeroeteren

Alsmaar meer vrijwilligers uit het hele Gemenebest verlieten samen met Polen, Tsjechen, Belgen, Nederlanders, ... de vliegscholen om in een Operational Training Unit (OTU) een bommenwerpersbemanning te vormen. Voor velen werd het een ontnuchterende ervaring. Eén van hen was Pilot Officer Robert Hamilton, een geboren Australiër die samen met zijn ouders als kind terug naar Engeland emigreerde.

Locatie

Neeroeteren
België
BE