Vickers Wellington Mk III

Wellington bij Sart St. Laurent

De raid naar Frankfurt in de nacht van 8/9 september 1942 kostte het Bomber Command zeven van de 249 ingezette toestellen. De resultaten van het bombardement waren haast nihil te noemen.

Locatie

bois du Duc
Sart St. Laurent
België
BE

Wellington bij Warnant-lez-Dinant

De  nacht van 2/3 september 1942 kwam Karlsruhe aan de beurt. Er werden tweehonderd machines ingezet, en ditmaal bleek de aanval een succes te zijn.

Oberleutnant Martinek van de III./NJG 4 hield die nacht een strooptocht rond Dinant. Twee maal sloeg hij toe, twee maal ging een erg waardevolle bemanning van het Bomber Command verloren. Om 1u.46 beschoot hij de Halifax II 'LQ-M' (DT487) van het 405 Squadron die kort daarop te Lesves (12 km ten ZW van Dinant) neerstortte.

Locatie

Warnant-lez-Dinant
België
BE

Wellington X3574 bij Wandre

De Wellington III 101 Squadron 'SR-J' (X3574) uit Stradishall, stortte om 0u.30 tussen Wandre en Visé neer. Hier telde men vier gesneuvelden : F/Sgt James D. Follett RNZAF, deze 21-jarige piloot was nog maar twintig dagen in het squadron, Sgt Murray Swann RNZAF, radiotelegrafist, 27 j. - Sgt Frank E. Kearns RNZAF, 20 j. en Sgt John Ramsay, beiden boordschutter.

Locatie

Wandre
België
BE

Wellington te Porcheresse

Omstreeks middernacht stonden de Truiense nachtjagers van de II. Gruppe van het Nachtjagdgeschwader 1 paraat om de Britse aanval op Saarbrücken te onderscheppen. Om 1u.32 wordt vanop Sint-Truiden de eerste overwinning behaald : de Messerschmitt Bf 110, bestuurd door Hauptmann Ludwig Bietmann en zijn radiotelegrafist, Wolfgang Reinicke van het 5.Staffel onderscheppen ten noordoosten van Ciney de Wellington III 'VR-D' (serienummer X3712) van het 419 'Moose' Squadron. Deze tweemotorige bommenwerper had om 23u.30 boven de startbaan van zijn basis Mildenhall de wielen ingetrokken.

Locatie

Porcheresse
België
BE