Royal Aircraft Factory RE 8

RE 8 C2742 bij Geluwe

De RE 8 van de bemanning Lt John B. Pierce en 2nd Lt Malcolm W. Wakeman stortte bij Geluwe neer. Mogelijks waren zij het slachtoffer van Leutnant K. Plauth van Jasta 51, die eenzelfde type bij Geluveld claimde.

Het graf van Pierce is onbekend. Zijn boordschutter overleed enkele weken later, op 18 oktober 1918, en bezweek waarschijnlijk aan zijn wonden in het Franse Sangatte, waar hij begraven ligt.

Locatie

Geluwe
België
BE

RE 8 A4645 bij Spermalie

Tijdens een waarnemingsopdracht werd de RE 8 van de bemanning Lt D.B. Davies/Lt R.H. Sawlor neergehaald, naar alle waarschijnlijkheid door Leutnant J. Buckler van Jasta 17, die bij Spermalie een gelijkaardig toestel claimde. Beiden liggen begraven te Ramscapelle Road Cemetery.

Locatie

Spermalie
België
BE

RE 8 A3477 bij Oostduinkerke

RE 8 A3214 bij Mesen

Tijdens de Slag om Mesen vlogen de RE 8'n van 6 Squadron een zgn. "contact patrol", waarbij laag vliegende toestellen luchtsteun verleenden aan de grondtroepen. De bemanningen stonden bloot aan grondvuur, en zo werd ten oosten van de Duitse linies de A3214 van de bemanning Sgt L. Gray en zijn waarnemer Morrice F. Halliday neergehaald. Gray, afkomstig uit Aberdeen, behaalde in 1912 een prijs met modelvliegtuigjes.

Locatie

Mesen
België
BE

RE 8 A4290 bij Ieper - von Richthofens 53ste overwinning

RE 8 D6799

RE 8 B782 bij Zonnebeke - overwinning van von Richthofen

RE 8 A3856 bij Langemark

Bij wat toen bekend was als de Winnipeg Road te Langemark stortte een RE 8 van 7 Squadron te pletter. Onderzoeker Henshaw stelt dat beide bemanningsleden, 2nd Lt D. Townshend en zijn waarnemer Lt L.V. Gray om het leven kwamen, maar volgens de register van de Commonwealth War Graves Commission is enkel de dood van Townshend geregistreerd - hij ligt te Harelbeke.

Locatie

Langemark
België
BE

RE 8 C2774 bij Celles

Een RE 8 mitrailleerde Duitse soldaten langsheen de huidige rue Provinciale, maar stortte neer op het gehucht Rejet Maquet. De piloot, 2nd Lt John G. Leckenby, kwam om in de vlammen. Omwonenden slaagden er nog in zijn waarnemer 2nd Lt Geoffrey C. Watson uit de brand te halen. Hij werd zwaar gewond afgevoerd richting Avelgem. Leckenby ligt begraven te Escanaffles.

Locatie

Rejet Maquet
Celles
België
BE

RE 8 A3847 bij Le Bizet

De leider van Jagdgeschwader 1, Manfred von Richthofen haalde op 25 juni 1917 zijn 56ste overwinning - de RE 8 (serienummer A3847) van 53 Squadron kwam neer bij Le Bizet, een dorpje bij Ploegsteert. De waarnemer, 2nd Lt James Edward Power -Clutterbuck  ligt begraven op Strand Cemetery.

Locatie

Le Bizet
Ploegsteert
België
BE

Pagina's