Focke Wulf 190 A-4

Fw 190 te Ekeren

Tijdens de vroege ochtenduren van 22 oktober vertrok Uffz Helmut Pittmann met zijn Focke Wulf 190 A-4 "Witte 3" (Wnr.45555) samen met een collega op voor een verkenning boven de Noordzee. Hij behoorde toe aan het 1./JG 26 en had twintig oorlogsmissies en één overwinning op zijn actief. Boven het water kwam het tot een schermutseling met twee Typhoons, een gevecht dat onbeslist bleef. Waarschijnlijk waren de brandstoftanks door het heftige maneuvreren lichter geworden en wilden ze op Deurne bijtanken, om daarna koers te zetten naar de thuisbasis Grimbergen.

Locatie

Pastorijveld 6
Ekeren
België
BE

Focke-Wulf bij Eggewaartskapelle

Ofw Karl-Heinz Bächer werd door twee "Spitfires" aangevallen (naar alle waarschijnlijkheid door Col. Zemke) en raakte gewond. Zijn FW 190 A-4 (Wn.2415) "Weisse 15" ging over in een duikvlucht. De piloot wist deze te herstellen maar de Focke-Wulf leek haast onbestuurbaar en Bächer nam het wijze besluit zijn machine te verlaten. De Focke- Wulf sloeg te Eggewaartskapelle tegen de Westvlaamse aarde. Bächer zou aan zijn parachutesprong nog onaangename herinneringen overhouden.

Locatie

Eggewaartskapelle
België
BE

Focke-Wulf bij Nazareth

Op 7 juni, omstreeks 11 u., moest Ogefr. Norbert Holtz van de 8./JG 26 zijn patrouillevlucht afbreken omdat zijn FW 190 A-4 (Wnr.5730) motorpech had. De jachtpiloot trachtte zijn 'Schwarze 4' op de buik te zetten maar zijn Focke-Wulf kwam wel erg hard tegen de grond tussen Deinze en Nazareth. Zijn machine was voor 80 % beschadigd, de piloot was licht gewond en werd in het hospitaal van Gent verzorgd.

Locatie

Nazareth
België
BE

Focke-Wulf 190 bij Menen

Op 8 februari moest een FW 190 A-4 van JG 26 (Werknr.5667) ten gevolge van technische problemen ten noorden van Menen een noodlanding uitvoeren. Het toestel was voor 40 % beschadigd.

Locatie

Menen
België
BE

Focke-Wulf FW 190 bij Beselare

Het 137 Sqn, dat met Whirlwinds vloog, was die dag van de partij. Zij profiteerden eveneens van het slechte weer om enkele Rhubarbs uit te voeren. De Australische P/O Musgrave vloog over Tielt, waar hij een goederentrein beschoot. Vervolgens zag hij twee Focke-Wulfs voor hem. De eerste schoot een salvo naar de Whirlwind en verdween in de wolken. Musgrave was niet geraakt en raasde doldriest naar de tweede Focke-Wulf, die hij op zijn beurt met een vuurstoot bedacht. De Whirlwind vloog enkele seconden later door de wolken en Musgrave verloor oogcontact met zijn tegenstander.

Locatie

Beselare
België
BE

Focke-Wulf 190 bij Turnhout

Op 5 oktober maakt Uffz Horst Hamman van de 6./JG 1 met zijn Fw 190 A-4 "Gelbe 9 + -" (Wn.0631) een testvlucht boven de Noorderkempen, wanneer hij plots zuurstoftekort krijgt. Zo'n 20 km ten noordwesten van Turnhout vind hij tenslotte de dood.

Locatie

Turnhout
België
BE

Focke Wulf FW190 WNr.6795 te Veurne

Tijdens de lente van 1943 werd boven de kustprovincies van België, Nederland en Frankrijk keihard gestreden om het luchtoverwicht. Sinds een half jaar hadden Spitfires en Typhoons van de Royal Air Force ook de steun van de Amerikaanse Thunderbolts[1]. Een van de meest in het oog springende eenheden was de 56th Fighter Group, die vanaf begin april 1943 operationeel was vanop Horsham St. Faith. Deze stond onder het bevel van Colonel Hubert “Hub” Zemke.

Locatie

Brikkerijstraat
Veurne
België
BE