Focke Wulf 190

Focke-Wulf bij Passendale

Flight Lieutenant Matheson van 411 Squadron bemerkte in de sector Veurne twee Focke-Wulfs die naar Spitfires doken. Matheson, met zijn MH850, zette de achtervolging in. De eerste Focke-Wulf maakte een scherpe draai, maar de tweede merkte het te laat en kreeg zo de volle laag van de Canadees, waarna hij in de diepte ging.

Locatie

's Graventafelstraat
Passendale
België
BE

Focke-Wulf bij Vloesberg

Het Combat Report van de Poolse Flying Officer Wladislaw Szajda van 306 Squadron, meldt dat die bij Ath een overwinning claimde. Dit lijkt ons bevestigd door het verlies van Feldwebel Walter Ullrich die bij Flobecq te pletter stortte – naar verluidt was hij nog in extremis uit zijn “Gelbe 3” (Werknummer 550917) gesprongen, maar te laat. Ulrich was een half jaar in de 3. Staffel en had 34 oorlogsvluchten, en één overwinning, op zijn actief.

Locatie

Vloesberg
België
BE

Focke-Wulf bij Sijsele

Flying Officer L.M. Cameron (met de Spit MH845) en Flight Lieutenant W.R. Tew (die vloog met de MJ127) van 401 Squadron kregen respectievelijk een bevestigde en een onzekere overwinning toegewezen. En deze verslagen komen precies overeen met hetgeen twee piloten van de 2.Staffel overkwam. Unteroffizier Hans-Joachim Thielmann was met tien missies relatief onervaren. Hij vloog als nummer 4 in de formatie en werd volkomen verrast door de Spitfires die met de zon in de rug op hem doken. Ondanks de verwittigingen via de radio van de kameraden wist hij geen evasief manouevre uit te voeren.

Locatie

Sijsele
België
BE

Focke-Wulf bij Chièvres

De geallieerde vliegeniers zouden die dag stevig van zich afbijten. Ze werden die voormiddag tegemoetgevlogen door de Focke-Wulfs van het Jagdgeschwader 26. Boven de grensstreek gekomen merkten de Duitse piloten dat de Amerikanen geëscorteerd werden door 107 Spitfires van vijf Squadrons. En meteen ontwikkelde zich een hevig luchtgevecht, dat zich strekte van Henegouwen tot diep boven West-Vlaanderen.

Locatie

Chièvres
België
BE

FW 190 bij Vaulx-lez-Chimay

Uffz Raimund Rössner van de 4.Staffel stierf in een weide op het gehucht "Les Quartiers" te Vaulx-les-Chimay. Hij vloog die dag met de Blauwe 3 (Wnr.550574), ook hij werd door Thunderbolts neergehaald. Met zijn 4.Staffel was hij vanop Grimbergen vertrokken.  Waarschijnlijk werd hij neergehaald door Major Reynold Myers van de 355 Fighter Group. Rössner, een mijnwerker uit Sudeten, trad in 1939 in de Luftwaffe en maakte sinds 17 maart 1943 deel uit van de 4.Staffel.

Locatie

rue Les Quartiers
Vaulx-lez-Chimay
België
BE

Focke-Wulf bij Genk

Uffz Heinz Gomann werd getroffen door een lading Amerikaanse .50's. Gomann verliet zijn machine, bleef even aan de staart hangen maar kon zich loswrikken. Hij landde gewond in de buurt van Genk.

Focke-Wulf bij Wenduine

Op 26 maart viel een Luftwaffetoestel onder de kogels van de eigen troepen... Om 06u.37 schoot de kustflak een FW 190 neer. De machine maakte een noodlanding bij Wenduine, waarbij 80 % van de Focke-Wulf beschadigd werd. Ook hier had de piloot heel veel geluk, hij bleef ongedeerd.

Locatie

Wenduine
België
BE