Stirling bij Nossegem

Tijdens de nacht van 1/2 september 1942 cirkelden 231 Britse bommenwerpers rond Saarbrücken - althans dat dachten ze. In werkelijkheid kreeg het stadje Saarlouis een zware bomaanval te verduren - 52 burgers vonden er de dood. Geen enkele bom viel op het eigelijke doel. Deze mislukte aanval koste het Bomber Command vier toestellen.

De Gruppekommandeur van Sint-Truiden, Hauptmann Ehle detecteerde met de hulp van zijn radiotelegrafist Leidenbach op zo'n 14 000 voet hoogte de Stirling 'HA-Q' (W3714) van het 218 Squadron, die om 23u.46 vanop Downham Market opgestegen was en uiteindelijk om 3u.15 op één kilometer ten zuiden van Nossegem (bij Brussel) zou neerstorten. Vijf mensen stierven in deze crash : F/Sgt Keith F. Ryan, de 28-jarige piloot - Sgt George E. Reid, een Nieuwzeelandse boordschutter - Sgt Thomas M. Campbell, de radiotelegrafist, 21 jaar - Sgt Frank Birch en Sgt Stanley A. Wills, beiden boordschutter en 21 jaar. Zijn rusten nog steeds op het kerkhof van Nossegem.

Twee vliegeniers, P/O E.G. Reugg RNZAF en Sgt J.V.O. Fogg belandden in krijgsgevangenschap. Op 4 september werd een van hen te Gembloux gesnapt.

Datum: 
02/09/1942
Toestel: 
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie

Nossegem
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis, RAF-bommenwerpers boven België, 1942, De Krijger, Erpe, 1996