Short Stirling

Stirling BK712 te Langdorp

De Kommando Stab Belgien/Nordfrankreich signaleerde om 2u. het neerstorten van een Stirling bij Leuven. Dit was de dertiende overwinning van de inmiddels bekende nachtjachtaas, Lt Wolfgang Schnaufer van de Stab II./NJG 1. Hij vloog die nacht met Lt  Baro. Zijn slachtoffer was de Stirling BK712 ‘HA-D’ van 218 Sqn. De Bf 110 van Schnaufer cirkelde die nacht rond het radarstation ‘Meise’, waarvan de bunkers en antennes te Werchter-Tremelo stonden. Schnaufer werd via de radio geleid naar een toestel dat vanuit het westen kwam en de sector penetreerde.

Locatie

Wijtestraat
Langdorp
België
BE

Stirling LJ442 te Soignies

De nacht van 19/20 november stuurde Bomber Command 266 toestellen naar Leverkühsen. Slechts vier Halifaxes en één Stirling (1,9 % van de strijdmacht) gingen hierbij verloren.

Locatie

Soignies
België
BE

Stirling EH938 bij Lommel

Ook de bemanning van de Stirling EH938 'AA-F' van 75 New Zealand Squadron had een succesvolle bomb run achter de rug en vloog huiswaarts, toen een explosie het hele vliegtuig deed schudden. Sgt R.V.C. Johnson, de bommenrichter die vannacht zijn zesde missie vloog, ging zijn valscherm halen :

"Ik zag hoe het vuur groter werd. De boordmeccano trachtte het te doven en de radiotelegrafist lag over zijn tafel.

Locatie

Lommel
België
BE

Stirling bij Doische

De II./NJG 1 opereerde die nacht vooral boven het Naamse. Om 03.33u. schoot Lt Johannes Hager van de Stab II./NJG 1 (die met Uffz von Bergen vloog) een Stirling MkIII neer. Het betrof hier de BF460 ‘LS-F’ van 15 Squadron. Deze stortte neer te Doische, vier vliegeniers kwamen om het leven : F/Sgt Aubrey Lewis, de Nieuw-Zeelandse piloot (30 jaar); F/Sgt Frederick Evans, de meccano (33 jaar); Sgt Frank Poole, de bommenrichter, en een boordschutter, Sgt Robert Portsmouth (19 jaar). Zij werden te Florennes begraven.

Locatie

Doische
België
BE

Stirling bij Willerzie

Op de weg naar Remscheid werd de Stirling MkIII EE905 ‘QS-S’ van 620 Squadron door een Nachtjäger verrast. De rugkoepelschutter, Sgt Corleton, rapporteerde bij zijn aankomst in Groot-Brittannië :

"Op zowat twintig minuten vliegen van het doelwit opende een jager totaal onverwachts het vuur. Hij viel de Stirling langs onder aan, vanop 300 meter afstand. Een twee seconden durend salvo sloeg in de staartkoepel.

Locatie

Willerzie
België
BE

Stirling te Rotem

De raid van 13/14 juli 1943 had als doelwit de historische stad Aken. De tweede golf bommenwerpers werd zo snel door de wind meegedreven dat zij heel kort na de doelmarkeerders hun bommen dropten. Het bombardement werd dus precies en dodelijk. 294 burgers kwamen om het leven, terwijl zowat drieduizend huizen verwoest werden. Zelfs de kathedraal van Karel de Grote liep schade op. Van de 374 vliegtuigen gingen er twintig verloren, een verliespercentage van 5,3 %.

Locatie

Elen
Rotem
België
BE

Stirling te Geetbets

Om 00.58u. behaalde Oblt Heinz-Wolfgang Schnaufer samen met zijn Bordfunker Lt Leo Baro een eerste overwinning die nacht. De Stirling MkIII BF530 ‘OJ-B’ van 149 Squadron was om 23.30u. Britse tijd opgestegen van Lakenheath. Terwijl de Nieuw-Zeelandse radiotelegrafist, F/Sgt R. Hodge, zich naar de astrodome begaf, hoorde hij de projectielen doorheen de wand van de bommenwerper slaan. De granaten en kogels van Schnaufer hadden de lading brandbommen ontstoken. F/O George Cozens, de gezagvoerder begon te schreeuwen “Snel, verlaat het vliegtuig!”.

Locatie

Hulsbeekstraat 142
Geetbets
België
BE

Stirling te Houwaart

Het laatste verlies van Bomber Command voor deze nacht boven België was de Stirling EE880 ‘OJ-O’ van 149 Squadron die om 02.33u. te Houwaart werd neergeschoten. Het was de dertigste overwinning voor Major Walter Ehle, de Gruppenkommandeur van Sint-Truiden.

Locatie

Haldertstraat
Houwaart
België
BE

Stirling te Lommel

Die nacht was de 9./Grenzwachtregiment Clüver, een eenheid die rond de grens Nederland-België wacht liep, getuige van de crash van een vliegtuig. In een rapport van deze eenheid, opgesteld door de chef van de compagnie, Oblt Schlüter, lezen we:

Locatie

Vossemeren
Lommel
België
BE

Stirling te Kaggevinne

Om 01.58u. onderschepte de bemanning Oblt Hans Autenrieth/Uffz Rudi Adam van de 7./NJG 4 op vierduizend meter hoogte de Stirling BF501 'HA-N' van 218 Squadron. De Duitse officier behaalde alzo zijn veertiende overwinning. Hij schakelde eerst de staartschutter uit, de 31-jarige F/Sgt Ralph F. Garrod. Vervolgens schoot Autenrieth de brandstoftanks aan stukken. Een krachtige explosie boven het Hageland bezegelde het lot van de 'HA-N'. De viermotorige bommenwerper sloeg bij Kaggevinne te pletter. Een stuk romp en twee motoren vond men ten noorden van de weg Scherpenheuvel-Diest.

Locatie

Kaggevinne
België
BE

Pagina's