Spitfire W3366 (?) bij Houtem

Op zondag 6 juli 1941 moest ondermeer 145 Squadron een formatie van negen Stirling-bommenwerpers beschermen boven Rijsel. De bommenwerpers, die normaal 's nachts ingezet werden, hadden als doelwit de scheepswerf van Le Trait en Rijsel. De operatie had de codenaam Circus 35. Meteen werden de Messerschmitts van Jagdgeschwader 26 "Schlageter" en Jagdgeschwader 2 "Richthofen" de lucht ingestuurd om de formatie te onderscheppen. Het kwam omstreeks 14.25 uur Duitse tijd tot een hels gevecht, waarbij in een tijdspanne van een half uur maar liefst zes Spitfires het onderspit moesten delven. De Duitse eenheden claimden respectievelijk zeven en zes overwinningen, de RAF-vliegeniers beweerden evenzeer een achttal overwinningen behaald te hebben, terwijl enkel het Jagdgeschwader 26 twee toestellen beschadigd kreeg, en alle piloten van JG 2 keerden heelhuids terug.

Een van de toestellen werd geclaimd om 14.36 door Oblt. Walter Otte  (3./JG 26), een "Spitfire bei Houten" (sic).

We kregen een set foto's in handen, genomen kort na het neerstorten van een Spitfire bij Houtem, gedateerd 6 juli 1941. Op de foto is het verbrande lichaam van de piloot te zien. Dit wordt bevestigd in een schrijven van de burgemeester van de gemeente Houtem-Veurne op 6 juli 1941:

"Wij hebben de eer u te melden dat heden een engelsch vliegtuig neergeschoten werd dat gevallen is en verbrand op 't grondgebied van onzer gemeente. Ingevolge het bevel van de Duitche militaire overheid werd door de zorgen der gemeente het lijk afgehaald en gekist en het zal morgen op 't gemeentekerkhof begraven worden."

Vreemd genoeg kon, aan de hand van de registers van de Commonwealth War Graves Commission, geen begraving van een slachtoffer die dag in verband gebracht worden met de crash te Houtem.  Het is dus mogelijk dat na de oorlog het graf geruimd werd door de Commission, en dat het lichaam elders als "onbekend" werd begraven.

Wat hierna volgt is een oplijsting van de feiten, waaruit een veronderstelling wordt getrokken.

Het is bekend dat sinds Circus 35 drie Spitfirepiloten vermist zijn, en die dus geen bekend graf hebben:

  • Sgt L.R. Carter, Spitfire W3176, waarschijnlijk neergestort bij Wormhout
  • Sgt W.G. Lockhart, Spitfire, waarschijnlijk neergestort bij Avesnes
  • F/Lt Michael A. Newling DFC, Spitfire W3366, neergestort "bij Rijsel".

Aangezien Wormhout en Avesnes een heel eind uit de buurt van Houtem liggen, blijft Michael A. Newling als meest plausibel slachtoffer. Interessant is dat onze vereniging zijn Hurricane, waarmee hij op 18 mei 1940 in Pamel neerstortte, geborgen heeft. Newling wist toen te ontsnappen, het hele verhaal lees je hier. Resten van het vliegtuig staan tentoongesteld in het For Freedom Museum.

Zijn naam staat nu ook in het monument van de vermiste piloten te Runnymede gebeiteld.

Datum: 
06/07/1941
Organisaties: 
Locatie

Houtem
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
The JG 26 War Diary, Don Caldwell
Fighter Comand War diaries, John Foreman
Luftwaffe claim list, Tony Wood
Royal Air Force Fighter Command losses, Norman Franks