Spitfire SM479 bij Uckfield - Eugène Seghers

Kapitein-vlieger (Flight Lieutenant RAF) Eugène Seghers (°7 april 1910 Ledeberg) was met zijn omvangrijke lichaam een atypische jachtpiloot. Reeds tijdens zijn opleiding kreeg hij de bijnaam ‘Strop’. Ook hij vloog al lang voor de oorlog in de het Militair Vliegwezen. Hij had zijn vleugels behaald in 1931 en op 10 mei vloog hij in het 6/III/2 op Fairey Fox. Na de terugtrekking van zijn eenheid naar Frankrijk ging hij aan boord van de S.S. Apapa die op 7 juli van dat jaar aanmeerde.

‘Strop’ Seghers werd net als de Hemptinne vrijwel meteen na zijn aankomst in Groot-Brittannië ingezet, en ook hij werd zo één van Churchills ‘few’. Reeds op 4 augustus 1940 vloog hij in een Hurricane van 32 Squadron de Duitse bommenwerpers tegemoet. De 24e van die maand werd hij neergehaald maar Strop kon nog net op tijd met zijn valscherm zijn toestel verlaten. Hij tuimelde in het koude Noordzeewater maar werd opgevist. Vier dagen nadien haalde hij een Messerschmitt 110 neer.

Na een verblijf in 46 en 32 Squadron werd hij in 1941 naar het illustere 609 Squadron gestuurd. Op 11 juli 1941 haalde hij bij Cassel een Messerschmitt 109 neer. Op 16 februari 1943 kreeg de Gentenaar het bevel over het 165 Squadron. Nadien werd hem relatieve rust gegund en werd hij vlieginstructeur.

Bij de invasie van Normandië was hij weer operationeel, ditmaal in 91 Squadron. Zijn eenheid werd echter vooral ingezet bij de luchtverdediging van de Britse eilanden. Aangezien 91 Squadron uitgerust was met de snelle Spitfire Mk XIV, kregen zij de opdracht om de V-1’s te onderscheppen. Eugène Seghers was de geknipte man voor de job, want hij was een begenadigd schutter. De V-1’s werden immers vanop afstand met boordwapens beschoten een gevaarlijke opdracht, want bij de ontploffing riskeerde de jachtvlieger zelf geraakt te worden door rondvliegende brokstukken.

Op 26 juli 1944 hing Strop Seghers zo achter een V-1. Kort voordat die naar beneden zou tuimelen, slaagde hij er in met een voltreffer van zijn 20mm-kanonnen de vliegende robot tot ontploffing te brengen. De Gentenaar vloog boven de schokgolf, maar toch werden de vleugels van zijn Spitfire XIV (serienummer SM479) beschadigd en zo stortte hij reddeloos naar omlaag. De bewoners van het Engelse dorpje Uckfield vonden zijn lichaam in het verhakkelde wrak.

‘Strop’ Seghers was een uitmuntend en verdienstelijk piloot die jammer genoeg na zijn dood in de vergetelheid is geraakt.

Datum: 
26/07/1944
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Personalia: 
Seghers Eugène
Locatie

Uckfield
gb
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Bar André, Brackx Daniël, De Decker Cynrik, Lecomte Georges, Schelfaut Jacques: Gebroken Vleugels, Flying Pencil, Erembodegem, 2010