Spitfire bij Schelle - Frédéric Boutte

Op 13 november 1943 , om 11.30 u., startte de “gele”sectie van het 350 "Belgian" Squadron vanop Hawkinge. Flight Sergeant Frédéric Boute had toelating gekregen om bij zonsopgang een Rhubarb te vliegen boven de sector Lokeren-Lier-Ninove. Het was voorzien dat hij zou starten met Sergeant Robert "Bobby" Bladt. Maar Boute zag meteen de teleurgestelde reactie van zijn vriend, Sergeant Michel de Hepcée, en besloot van wingman te wisselen.

Beide piloten profiteerden van het bewolkte weer om ongezien en vrijwel ongestoord tot aan de Schelde te vliegen. Frédéric Boute, als meest ervaren piloot van het duo, nam het initiatief om een aanval in te zetten. Een rapport van de inlichtingendienst Marc beschrijft de gebeurtenissen :

“Op zaterdag 13-11-43 rond 12.15 uur in den middag kwamen er twee vliegers uit de richting van Rupelmonde, ze waren op zeer geringe hoogte, en mitrailleerden op schepen, liggende op de Schelde. Twee schepen die aan de Centrale Enterescaut te Schelle lagen werden getroffen. Ook twee kinderen werden gedood, een meisje van 16 jaar en een van 12 jaar. Nog een man en eenige schepen zijn getroffen op de werf van Rupelmonde, maar dat kwam door het geschut van de duitschers op den toren, die te laag hadden hadden geschoten door het laag vliegen van den vlieger.

Een vlieger werd getroffen door het afweer (machinegeweer) dat op den toren staat, en viel als een steen.

Het vliegtuig droeg op de vleugels de kleur van Holland, maar den piloot zou moeten een Engelsman of een Amerikaan geweest zijn, volgens gezegden der duitschers. Het vliegtuig viel tegen de Statie van Niel. Den piloot was door den nek geschoten, en dood.

De piloot in kwestie was Frédéric Boute, die te pletter stortte op het gehucht Wittegevel, tussen Schelle en Niel.

Het lichaam van Frédéric Boute werd na de oorlog gerepatrieerd naar het Ereperk der Vliegers van Evere.

Datum: 
13/11/1943
Organisaties: 
Personalia: 
Boute Frédéric
Locatie
Schelle
Witte Gevelstraat
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik: Vleugels boven het Meetjesland, De Eecloonaer, Eeklo, 2008