Spitfire bij Beveren-Ijzer

Uffz Gerd Wiegand, een onderofficier van de 8./JG 26, haalde om 12.40 uur vanop 3 kilometer hoogte een Spit naar omlaag. Deze kwam neer te Beveren-Ijzer. Het was de machine van de Australische Flight Sergeant Stan May die met de MB800 vloog. Die rapporteerde later :

"Op de terugweg verloor ik mijn positie in de formatie, en toen ik weer de anderen trachtte te vervoegen, werd ik onverwachts aangevallen. Ik verloor alle contact en mijn motor was beschadigd. Omstreeks 11 uur sprong ik.

Ik kwam aan de grond in de buitenwijken van Hoogstade op de weg tussen Veurne en Ieper. Ik was ongedeerd, op een wonde aan mijn linkerhand na, en ik was ook een schoen kwijtgespeeld. Nog voor ik me uit mijn valscherm kon bevrijden, hadden zich allemaal mensen rondom mij verzameld. Maar ik maakte meteen dat ik weg kwam. Ik liet mijn valscherm en reddingsvest achter, in de hoop dat die mensen die zouden verbergen. Later realiseerde ik me dat mijn geldbeugel nog in die mae west zat.

Ik ging weg van de kust, en wou de IJzer oversteken. Maar een man kwam voorbij en hij toonde me waar mijn vliegtuig lag. Ik wilde het gaan vernietigen omdat het nog op de geheime lijst stond, maar ik vond het half weggezakt in een omgekeerde positie met een massa mensen daaromheen, en ik gaf de poging maar op.

Ik draaide mijn battle blouse binnenstebuiten en trok oostwaarts langsheen de oevers van de IJzer, uitkijkend naar een geschikte plaats om over te zwemmen.

Jammer genoeg was het zondag en heel wat mensen zaten te vissen. Ik ging verder langs de noorderoever.

Maar even later kwam een jonge kerel op een fiets op me af. Ik maakte mezelf bekend en hij hielp mij over het kanaal in een kleine boot. De Belg gaf me zijn vest en nam me mee naar een boerderij, ik denk dat het zijn thuis was. Hij verborg me in de schuur, bezorgde me een heel nieuwe outfit en nam me mee naar Oostvleteren.

Bij Oostvleteren ontmoetten we drie fietsers. Zij escorteerden me in het dorp, waar ik medische verzorging kreeg. Vandaar werd mijn ontsnapping geregeld."

Stan May arriveerde op 11 november in Bristol.

 

Datum: 
19/09/1943
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie

Beveren-Ijzer
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis; De Val van de Vliegende Forten, De Krijger, Erpe, 2004