P-47 bij Wasseiges

Een “crack” die die dag in het Belgische luchtruim actief was, was Major Egon Mayer, de Kommodore van het Jagdgeschwader 2. Deze 26-jarige veteraan vocht al in tijdens de Westfeldzug, de Slag om Engeland, en ontwikkelde met Georg-Peter Eder de tactiek die de Achtste Luchtmacht zoveel verliezen kostte : de head-on attack, waarbij de jachtpiloot in tegenovergestelde richting recht naar de neus van de bommenwerper vloog om vooral de cockpit in stukken te schieten. Op dat moment was de jachtpiloot reeds dragen van het Ridderkruis met Eikenloof.  Mayers score die 1ste december 1943 stond reeds op 84 overwinningen, toen hij om 12.50 uur in drie minuten tijd vier overwinningen claimde : boven Gembloux, Hoei, Luik, Leuven en Hasselt. Of die allemaal naar beneden gehaald werden, lijkt ons vandaar zeer onwaarschijnlijk. Wel rapporteerden de Thunderboltpiloten van de 56 Fighter Group boven dezelfde regio een “absolute hell” alsook “enkele verschrikkelijk stoere jongens in Focke-Wulfs”.

Het meest waarschijnlijke slachtoffer lijkt ons 1st Lieutenant Vance Ludwig. Hij merkte samen met zijn wingman een formatie van vier vijandelijke jagers. Om de aanval goed uit te voeren besloot het Amerikaanse duo eerst weer hoogte te winnen vooraleer omlaag te duiken. En misschien was het wel die val die Egon Mayer uitgezet had. Op die hoogte werden ze op hun beurt door twee Focke-Wulfs aangevallen. Wingman Patton kreeg een treffer in de vleugel, nadat hij getuige was hoe Vance Ludwig op zijn rug naar omlaag stortte.

Deze duikvlucht eindigde te Ambresin, op het gehucht Pont du Lucar. Zo’n zestig meter van zijn Thunderbolt vandaan (serienummer 42-8607) vond men het stoffelijk overschot van Vance. Omwonenden ontnamen hem zijn identiteitsplaatje, polshorloge, kaarten en huwelijksring. Tijdens een onderzoek in maart 1945 werden deze stukken teruggegeven aan de geallieerde comissie, belast met het onderzoek naar geallieerde neergestorte vliegeniers.

Vance werd begraven op de militaire begraafplaats van de basis Sint-Truiden. Zijn overwinnaar, Egon Mayer, zou vier maanden later zelf neergehaald worden, door Thunderbolts. Op dat moment had hij 102 overwinningen behaald.

Datum: 
01/12/1943
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie
rue du Lucar
Wasseiges
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik; The Pick-Up Crew (manuscript)