Lancaster PA984 bij Ancerville - Fernand Debrock

Bij Ancerville (Frankrijk) werd Avro Lancaster III GT-Q PA984 van 156 Squadron tijdens het bombardement op Revigny neergehaald door een Ju-88 van het 1/NJG 2. Boordmecanicien was luitenant-vlieger (Flying Officer) D.F.C. Fernand Debrock (°28 december 1907 Oostende).

Toen hij zich bij de RAF aanmeldde, had deze drieëndertigjarige commercieel directeur weinig kans om opgenomen te worden. Vooreerst was er zijn vrij hoge leeftijd, maar bovenal was hij al in 1928 in het Belgisch leger wegens lichamelijke ongeschiktheid op ‘reform’ gezet. Blijkbaar dacht de RAF daar anders over. Debrock werd bij het Bomber Command ingedeeld en vloog in de schoot van het 101 Squadron een eerste missie naar Berlijn op 2 december 1943. Na tien erg zware missies, waaronder zeven naar de Duitse hoofdstad, werd hij begin ‘44 naar het 156 ‘Pathfinder’ Squadron overgeplaatst. Hier begon hij zijn aanloop tot een succesvolle carrière in de selecte Pathfinder-elite. Hasselt was zijn zeventiende missie, in een reeks van zevenentwintig waaronder vele in het kader van de Transportcampagne. Ook de raid tegen Ancerville, toen zijn bemanning (foto’s onder) als Deputy Master Bomber fungeerde. Twee bemanningsleden konden springen maar over het lot van de Oostendenaar tastte men lange tijd in het duister, tot men zijn lichaam in maart 1945 bij de crashplaats ontdekte.

Datum: 
15/07/1944
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Personalia: 
Debrock Fernand
Locatie

Ancerville
fr
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Bar André, Brackx Daniël, De Decker Cynrik, Lecomte Georges, Schelfaut Jacques: Gebroken Vleugels, Flying Pencil, Erembodegem, 2010