Hawker Hurricane H-26 te Hemroulle - Xavier Henrard

Na 22 jaar kwam weer een Belgische vliegenier om door vijandelijk vuur. De dood van Hurricane-piloot onderluitenant-vlieger Xavier Henrard (°5 mei 1914 - Sint-Pieters-Woluwe) was in 1940 voorpaginanieuws. Hij kwam om op 2 maart 1940 in de sector St Hubert-Bastogne tijdens de interceptie van een Dornier Do-17 die van een verkenningsvlucht boven Frankrijk via het neutrale Belgisch grondgebied terugkeerde. De Hurricane van Henrard (H-26) was een van de drie toestellen van het 2de Smaldeel die de tegen de Duitser werden ingezet. Toen de Hurricanes de Dornier tot landen probeerden te dwingen, opende het Duitse vliegtuig het vuur. De drie Belgische toestellen werden getroffen. Henrard werd dodelijk verwond en stortte met zijn toestel neer. De Hurricane van 1e sergeant Edmond Lieutenant moest een noodlanding maken te Achene en enkel het vliegtuig van sergeant Eugène Lelièvre kon veilig landen te Schaffen.

Tussen de gehuchten Hemroulle en Champs, ten noordwesten van het centrum van Bastogne, herinnert een gedenksteen de plaats waar de eerste Belgische piloot van de Tweede Wereldoorlog sneuvelde. Hijzelf ligt begraven op de gemeentelijke begraafplaats van Sint-Pieters-Woluwe.

Datum: 
02/03/1940
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Personalia: 
Henrard Xavier
Locatie

Hemroulle
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Bar André, Brackx Daniël, De Decker Cynrik, Lecomte Georges, Schelfaut Jacques: Gebroken Vleugels, Flying Pencil, Erembodegem, 2010