Hawker Hurricane

Hurricane P3105 voor Middelkerke

Tijdens de Slag om Engeland werd de Hurricane van P/O Jack Copeman neergehaald. Zijn lichaam spoelde op 23 augustus aan te Middelkerke en werd aldaar begraven. De lijkschouwer noteerde "gestalte ten minsten 1,78 m. - kloek gebouwd - roodachtig haar - vliegerkostuum (muts arend + kroon)."

Locatie

Middelkerke
België
BE

Hurricane H-33 te Achêne - Edmond Lieutenant

0p 2 maart 1940 voerden de Hurricanes van het Distel-smaldeel in de sector St Hubert-Bastogne een interceptie uit op een Dornier Do-17 die van een verkenningsvlucht boven Frankrijk via het neutrale Belgisch grondgebied terugkeerde. De Hurricane van Edmond Lieutenant (H-33) was een van de drie toestellen van het 2de Smaldeel die tegen de Duitser werden ingezet. Toen de Hurricanes de Dornier tot landen probeerden te dwingen, opende het Duitse vliegtuig het vuur. De drie Belgische toestellen werden getroffen.

Locatie

Achêne
België
BE

Hurricanes te Koksijde en De Panne

Rond Rijse lagen Britse Hurricane-squadrons van de British Expeditionary Forces, klaar om een aanval vanuit Duitsland te counteren. De Britse jachtpiloten waren niet zo goed vertrouwd met de geografie van Frankrijk, en maakten nogal eens fouten.Op 14 november streken er twee Hurricanes neer op het strand: de bevelhebber van 87 Squadron, Squadron Leader C.E. Coope (L1628) bij de Panne en  Flying Officer R.L. Glyde (L1813) bij Koksijde.

Locatie

Koksijde
België
BE

Hurricane L1619 te Aalbeke

Rond Rijsel lagen op de vooravond van WO 2 Britse Hurricane-squadrons van de British Expeditionary Forces, klaar om een aanval vanuit Duitsland te counteren. De Britse jachtpiloten waren niet zo goed vertrouwd met de geografie van Frankrijk, en maakten nogal eens fouten. Op 11 november 1939 was Pilot Officer Horation Dunn de weg hopeloos kwijt. De tanks waren leeg en hij kon niet anders dan zijn L1619 op een rechte kasseistrook aan de grond te zetten. Bij het uitrollen moest hij een verbaasde fietser ontwijken, en zo sukkelde één landingswiel in de gracht.

Locatie

Aalbeeksestraat
Aalbeke
België
BE

Hurricane bij Sint-Maria-Latem

Rond 17u30 ontwikkelt zich op enige kilometers ten N.O. van Oudenaarde een gevecht tussen  Britse Hawker Hurricanes van 607 Sqn, gebaseerd in Vitry-en-Artois, en Duitse bommenwerpers Heinkel 111 van het  6.III./KG 27 "Boelke", opgestegen in Delmenhorst met de opdracht Valenciennes (F) te bombarderen.

Locatie

Galerijpad
Sint-Maria-Latem
België
BE

Hurricane L2035 bij Courrière

Tijdens een namiddag patrouille wordt Hurricane L2035 van 615 Sqn neergeschoten ten zuidoosten van Namen. Het toestel crasht te Courrière en F/O Peter Murton-Neale laat er het leven bij. Hij wordt op het plaatselijke kerkhof begraven met 14/05/1940 als overlijdensdatum. In de hectische meidagen kwam het wel meer voor dat de "genoteerde" datum van overlijden niet steeds overeenkwam met de exacte datum.

Locatie

Courrière , Namur
België
Namur BE

Hurricane P2616 bij Lens St Servais

Ook Hurricane P2616 van 607 Sqn kwam de 109s van I./JG 1 tegen. Het toestel werd neergeschoten, de piloot Sgt Ken Townsend geraakte er gelukkig op tijd uit en werd gevangen genomen.

Locatie

Lens St Servais , Brabant Wallon
België
Brabant Wallon BE

Hurricane P2620 bij Landen

Ten zuiden van de KW-linie forceren de 3.en 4. Panzerdivisies een doorbraak. Om 5u15 verrassen twee Staffeln van het I/JG 1 twaalf Hurricanes boven Jodoigne. De Messerschmitts hadden opdracht gekregen te patrouilleren boven de regio Waremme/Gembloux, waar de 3. en 4. Panzerdivisie onder dekking van de bommenwerpers de Franse troepen trachtten uiteen te slaan.

Locatie

Landen , Vlaams Brabant
België
Vlaams Brabant BE

Hurricane P2821 bij Diest

Tijdens een patrouille boven België geraakten Hurricanes slaags met Me 109s. Serial P2821 werd om 09:25 uur tijdens dit gevecht neergeschoten ten zuiden van Diest. De piloot, Sqn Ldr J.O.W. Oliver sprong op tijd uit zijn toestel en bleef ongedeerd. Vermoedelijk werd hij neergeschoten door Lt. Schmidt van 8/JG 3.

Tijdens hetzelfde gevecht werd de Hurricane P3448, rompcode AF-H en behorende to 607 Sqn eveneens beschadigd door piloten van 8./JG3. De piloot, Sqn Ldr L.E. Smith, kon zijn toestel echter veilig aan de grond zetten op zijn thuisbasis te Vitry-en-Artois.

Locatie

Diest , Vlaams Brabant
België
Vlaams Brabant BE

Hurricane L1901 bij Waver

De Hurricanes van het 3 Sqdn, gestationeerd op Merville, krijgen opdracht om een formatie bomenwerpers in de sector Leuven-Waver te bekampen.

Locatie

Waver , Brabant Wallon
België
Brabant Wallon BE

Pagina's