Hampden AD862 bij Eben-Emael

Bij de raid van 2/3 juli 1941 zou het 106 Sqdn dertien Hampdens inzetten. Hoofddoel van de missie vannacht zijn de rangeerstations van Duisburg. Zes machines zouden het doelgebied bereiken, twee Hampdens bestookten Keulen, een paar Düsseldorf en een twaalfde gooide de bommen boven Hamborn uit. Twee machines keerden niet terug.

Een ervan, de AD862, kruiste om 1u12 de vuurlijn van Lt Reinhold Knackes Messerschmitt (2./NJG 1). Een bemanningslid stortte met het wrak de diepte in. De 21-jarige radiotelegrafist Sgt John Diggory werd waarschijnlijk door de brandkogels van Knacke getroffen en stierf bij Eben Emael. Zijn zuster schreef ons : "Toen hij 17 was verliet hij de school om bij vrienden van m'n vader de landbouwersstiel te leren. In mei 1940 ging hij bij de RAF. Aanvankelijk wou hij de Royal Navy dienen maar John had problemen met zijn hart. We trachtten hem allemaal te overtuigen nog even te wachten, maar de meeste van zijn vrienden waren reeds vertrokken. Via het Rode Kruis vernamen we van de piloot dat iedereen gesprongen was, maar de radio-telegrafist zat op een kwetsbare positie in de staart."

De drie overige bemanningsleden, P/O R.A. Walker (piloot), P/O Campbell en staartschutter Sgt Henderson werden gevangen genomen. Het was hun zevende missie.

Reinhold Knacke, de tweeëntwintigjarige Leutnant die reeds een vijftal overwinningen boven Nederland behaald had, zou zijn werkterrein de komende maanden meer dan eens naar België verplaatsen. Hij was ook een van de piloten die Streib uit zijn I./ZG 1 mee naar de Nachtjagd genomen had. Hij zou er vele successen binnenrijven. Op 3 februari 1943, na 44 geallieerde bommenwerpers neergehaald te hebben, ontmoette hij de dood.

Datum: 
03/07/1941
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie

Eben-Emael
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis: RAF-bommenwerpers boven België 1940-1942, De Krijger, Erembodegem, 1993
Operations Record Book 106 Squadron, National Archives, Kew
Correspondentie Bridget Diggory, 1991