Halifax bij Woumen

Hauptmann Wilhelm Herget (III./NJG 4), achtervolgde die nacht de Halifax II 'MP-D' (W1244). In zijn boek 'Vermist boven Vlaanderen' belichtte auteur Dirk Decuypere erg treffend het einde van de Halifax in het Westvlaamse Woumen :

"De Halifax stortte in die nacht van 1 op 2 september 1942 te pletter op een stuk zompige moerasgrond dat als een eiland op de enge Kleibeekmonding van de Blankaart dreef, en moet dan tot ontploffing zijn gekomen. Er nestelden zich zelfs lichtere stukken in de zes meter hoge bomen van een bosje op 100 meter van de crashplaats.

Het toestel sloeg een diepe krater in de moddermassa, herinners Roger Leeman zich, die er als jongen enorm veel uren heeft doorgebracht en er een schat aan tuig ontdekte : geplooide mitrailleurs, een zwaar verbrande dinghy, wielbanden, massa's kogels en stukken aluminium... Het wrak stak slechts heel gedeeltelijk boven het water uit."

Zes bemanningsleden werden krijgsgevangen genomen : Sgt D.W.R. Coverly, Sgt C.H.M. Smith, Sgt E.J. Kingston, Sgt H. Fowler, Sgt L.N.P. Park, en Sgt H.R. Turvey. Aanvankelijk werd van de piloot, P/O Humphrey Sherwood geen spoor teruggevonden ... :

"In de vroege morgen van 5 oktober roeit jachtopziener Huygebaert over de Blankaart. Op zo'n dertig meter rechts van de plaats waar de Halifax een goeie maand geleden gecrasht was, ziet hij plots iets ongewoons boven het water uitsteken. Hij roeit er naar toe en bemerkt dat het de hiel van een laars is... er ligt een man in het water. Op het lichaam hangt een identiteitsplaatje dat duidelijk is : "H.G. Sherwood - Riddle McKay - Cleweston Fla. 12-3-1941".

Dit identificatieplaatje werd uitgereikt door het "Aero College" van Riddle McKay in Cleweston (Florida) in de U.S.A., waar Humphrey Sherwood in maart 1941 zijn opleiding als piloot volgde.

Georges Huyghebaert schat dat de piloot 'rond de 35 jaar' moet zijn. Volgens het register van de Commonwealth War Graves Commission was Humphrey Sherwood pas 19. We kunnen aannemen dat hij zolang mogelijk hoogte heeft proberen te houden om alle bemanningsleden de kans te geven per valscherm te ontkomen."

Datum: 
02/09/1942
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie
Oostbroekstraat
Woumen
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis, RAF-bommenwerpers boven België, 1942, De Krijger, Erpe, 1996