Fairey Fox O-64 te Olen - Joseph Beelen

Bij zonsopgang werd de Fairey Fox O-64 van luitenant-vlieger Vandercruyssen en zijn waarnemer sergeant-vlieger Joseph Beelen  (°30 april 1920 - Drieslinter) van 1/I/1 'Meeuw' naar de sector Herentals-Kasterlee-Retie gestuurd om in scheervlucht de posities en de aard van de Duitse troepen waar te nemen. De Fox ontsnapte aan een Duitse jager en enkele beschietingen maar werd uiteindelijk geraakt door een Duits luchtafweerkanon nabij de ruïnes van de brug van Herentals. Beelen zakte in elkaar en stierf. De aangeslagen Vandercruyssen trachtte te landen. Het lichaam van zijn gedode schutter werd tijdens de ruwe landing nabij Olen uit het vliegtuig geslingerd. De piloot verborg zich maar werd uiteindelijk toch gevangen genomen.

Joseph Beelen was zelf ook piloot en was sergeant-vlieger kandidaat-reserveonderluitenant-vlieger (CSLR). Zijn graf vinden we op de begraafplaats van Diest.

Datum: 
15/05/1940
Toestel: 
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Personalia: 
Beelen Joseph
Vandercruyssen
Locatie

Olen
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Bar André, Brackx Daniël, De Decker Cynrik, Lecomte Georges, Schelfaut Jacques: Gebroken Vleugels, Flying Pencil, Erembodegem, 2010
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis: Mei 1940 boven België, De Krijger, Erembodegem, 1992