Fairey Fox

Fairey Fox O-146 te Wenduine - Léopold Mouzon

Fairey Fox O-74 te Wommelgem

Fairey Fox O-177 te Nouvelles

Die ochtend onderschepten Foxes van Nijvel een Britse Whitley van 102 Squadron die ze tot landen dwongen. Nog een andere Whitley werd achtervolgd, waarschijnlijk die van Flight Lieutenant Cornell, maar één van de Britse schutters wist enkele voltreffers te plaatsen in de Fox O-177 die bestuurd werd door adjudant Albert Genot. Samen met zijn boordschutter, korporaal Roger Alaffe, moest hij uitstappen en beiden landden aan hun valscherm - Genot was gewond aan zijn hand en Alaffe brak z'n rechterschouder.

Locatie

Nouvelles
België
BE

Fairey Fox O-135 te Mettet - Charles Detal & Henri Deconinck

Na een botsing in volle vlucht van twee Fairey Fox uit Nijvel was de Fox O-141 van de bemanning kapitein-vlieger Adolphe Boussa, commandant-vlieger van 5/III/2 en 1ste sergeant-vlieger waarnemer-mitrailleur Albert Vlaminck (°24 november 1915 - Anderlecht) niet langer bestuurbaar. Uit de eerste vaststellingen bleek dat de schroef van de Fox O-135 de bedieningskabels van de O-141 afgerukt had.

Locatie

rue du Planois
Mettet
België
BE

Fairey Fox O-29 te Biesme - Marcel Mat

Rond 21.30 hoorden de inwoners van Mettet een vliegtuig dat blijkbaar in moeilijkheden verkeerde. Eenmaal boven Biesme viel de motor uit. Het toestel zweefde verder, scheerde over het klooster, rukte de draden af van de elektrische leiding en raakte nog net over de weg van Mettet naar Chatelinet. Korte tijd later volgde een doffe slag: het toestel was neergestort tegen twee bomen langsheen de rechtervleugel van het kasteel Peeten in Biesme.

Locatie

Biesme
Mettet
België
BE

Fairey Fox O-45 te Wevelgem - Charles Goffin

Fairey Fox O-67 te Seneffe

Luitenant Franz Burniaux vertrok met zijn waarnemer luitenant geneesheer Pauwels vanop Wevelgem richting Nijvel, maar moest wegens motorpanne noodlanden tussen Seneffe en Feluy. Hierbij sloeg de Fox overkop - de piloot bleef ongedeerd, zijn passagier raakte gewond, evenals landbouwersvrouw Bautière die aan het been gewond raakte. Het toestel was afgeschreven.

Locatie

Seneffe
België
BE

Fairey Fox O-80 te Ligny - Robert Roelandt en Edgard Evrard

De bemanning vertrok van Goetsenhoven en zette koers richting Fleurus. De piloot, Robert "Balbo" Roelandt moest een blindvliegoefening uitvoeren, dus vliegen zonder zicht met behulp van zijn boordinstrumenten. Hij moest gedurende een bepaalde tijd in vier verschillende richtingen vliegen en zo een vierkant vormen zodat hij uiteindelijk terug op zijn vertrekpunt aankwam.  Op 3000 meter steeg de snelheid erg sterk en de bochtaanwijzer week uit naar rechts. Roelandt probeerde meteen te corrigeren met het linkse voetenstuur door hard aan de stuurknuppel te trekken.

Locatie

Ligny
België
BE

Fairey Fox O-145 te Dormaal

Omstreeks 10 uur stortte het toestel neer, het raakte hierbij gedeeltelijk vernield. De twee inzittenden, sergeant Albert Lemaire en zijn waarnemer sergeant Heuzi bleven ongedeerd.

Locatie

Dormaal
België
BE

Fairey Fox O-25 te Goetsenhoven

De Fox sloeg te pletter op het vliegveld. Piloot  adjudant Léon Mylle raakte zwaar gewond en moest naar het militair hospitaal gevoerd worden. Zijn waarnemer, onderluitenant Lejeune, bleef ongedeerd. Het toestel werd afgeschreven. De foto's komen uit het album van  luitenant kolonel Francois Vandenplassche (via Steven Volckaerts).

Locatie

Goetsenhoven
België
BE

Pagina's