B-17 bij Berendrecht

Het was Oberleutnant Beese, de Kapitän van de 1.Staffel, die de overwinning op "The Jolly Roger" toegewezen kreeg - zijn zestiende Abschuss.

Voor de Amerikaanse gezagvoerder van de B-17, 2nd Lt Paul Sommers, was het de vijfde missie. Een van de Duitse granaten maakte een mangroot gat in de vleugel en het duurde niet lang of het Fort verloor hoogte en zakte uit de formatie. De rugkoepelschutter, T/Sgt Bruno Gallerini, had die ochtend de bemanning vervoegd als vervanger. Hij had de meeste missies onder de gordel. Gallerini begaf zich naar het cockpitgedeelte. Wat hij daar zag was verschrikkelijk : de verminkte lijken van de piloten Sommers en McClatchey, de navigator Brown en de radiotelegrafist Crabtree. De Duitse piloten hadden enkele voltreffers middenin de cockpit weten plaatsen.  De overlevende bemanningsleden sprongen uit het getroffen toestel boven de Antwerpse Kempen. Het waren Henry Walker, Bruno Gallerini, James Brown en Larry Stokes. Deze laatste raakte hierbij zwaar gewond, waarschijnlijk was zijn valscherm gescheurd en hij zou later, vanuit het gevangenekamp, gerepatrieerd worden. De vliegeniers waren de een na de andere neergestreken op een lijn, beginnend bij het kruispunt Abtsdreef-Oudbroeksestraat bij Stabroek en eindigend bij de gemeentedijk te Berendrecht. Duitsers kwamen per auto ter plaatse om ze in te rekenen. Een enkele had gepoogd zich te verschuilen in een "duiker" langsheen de Oudbroekstraat.

Een bemanningslid, Bruno Gallerini, was neergekomen in het tamelijk beboste domein van Delft, bekend als Reigersbos, op de plaats Bremweide. Gustaaf Van Tilborgh gaf hem zijn pet en vest en zorgde dat de vlieger in Antwerpen terechtkwam. Met de hulp van de weerstand maakte Bruno Gallerini een ontsnappinspoging in een recordtijd; een goede maand later stond hij op Engelse bodem.

Van zijn valscherm werd na de oorlog een mantel gemaakt voor het O.LV.-beeld van de kerk van Berendrecht.

De getroffen machine scheerde over Berendrecht en zou uiteindelijk exploderen boven het Oud Fort Frederik. De brokstuken lagen verspreid, een gedeelte in de "kom" van de poldersluis, een ander gedeelte nabij de Goudhoek, op het grondgebied van de Nederlandse grensgemeente Woensdrecht. Door de luchtdruk was er heel wat schade aan omliggende boerderijen. Tussen de verwrongen stukken aluminium vond men de lichamen van vijf vliegeniers, waaronder dat van de piloot, Lt Sommers. Deze werden op het kerkhof te Hoogerheide ter aarde besteld.

Een zesde bemanningslid, S/Sgt Joe Schreppel, vond zijn einde een heel eind daar vandaan. De staartschutter was zwaar gekwetst door een granaat in de buik. Mogelijks verliet hij als eerste de machine, vandaar dat hij een heel eind oostelijker dan de anderen neerkwam. In een dagboek lezen we :

"Een parachutist, dodelijk gewond door mitrailleurkogels komt neer op het gehucht "Het Schiek". Nog bij machte een kleine brand te verwekken in de heide tracht deze gewonde de aandacht op zich te trekken. Na berechtiging door E.H. Onderpastoor van St Antonius-Brecht overleed hij. In de namiddag wordt hij met een boerenkar naar het dodenhuisje van Zoersel overgebracht. Het is een Canadees soldaat genaamd Joe SCHIEPPEL - Pittsburg - Pensylvanië".

" Op een morgen lag er een bloemruiker voor het dodenhuisje waar de Canadese (sic) gesneuvelde was ondergebracht. Nieuwe bloemenruikers volgden, het getal toeschouwers groeide aan, foto's werden genomen, gebeden werden opgezegd, een omhaling werd gedaan voor een H.Mis, een Engels vlaggetje werd tussen de bloemen geplaatst.

Zo was alles uitgegroeid tot een sympathiebetuiging tegenover de bondgenoten, doen de Duitsers rond 2 uur verschenen om den overledene weg te voeren."

Vreemd genoeg werd Joe Schreppel als onbekende op Deurne begraven. Klaarblijkelijk waren de Duitsers er niet in geslaagd de identiteit van de schutter te achterhalen - was deze verloren gegaan in Zoersel ? Zoals verder beschreven wordt, werd hij mogelijks samen met een andere vliegeniers van een andere bemanning in een kist gelegd. Joe Schreppel is vandaag nog steeds vermist.

 “The Jolly Roger” was waarschijnlijk het eerste Vliegende Fort dat die dag verloren ging Er zouden er nog maar liefst 59 volgen.

Piloot:                                     2/Lt Paul A. Sommers           gesneuveld

Copiloot:                     2/Lt Herbert W. Brown         gesneuveld

Navigator:                   2/Lt Hugh T. McClatchey      gesneuveld

Bommenrichter:          2/Lt Henry S. Walker                        krijgsgevangen

Rugkoepelschutter:     T/Sgt Bruno Gallerini                        ontsnapt

Radiotelegrafist           T/Sgt Olin L. Wieneke          gesneuveld

Buikkoepelschutter:    S/Sgt James H.Brown                        krijgsgevangen

Staartschutter:                        S/Sgt Joe Schreppel                gesneuveld

Linker zijluikschutter:            S/Sgt Larry Stokes                 gewond krijgsgevangen

Rechter zijluikschutter           S/Sgt Parker R. Crabtree        gesneuveld

Datum: 
17/08/1943
Serienr. / Rompcode: 
Locatie

Berendrecht
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis: Duel boven België, De Krijger, Erpe, 1999
Herinneringen aan 17 augustus 1943, Robert Havermans, uit Calmthoutania, 1972, 3-4, p. 189-191.