Nachtjagdgeschwader 1 - II.Gruppe

Bf 110 bij Büllingen

Op 29 november startte de relatief onervaren Uffz Franz Westphal met zijn 21-jarige Bordfunker Uffz Friedrich Schöpwinkel voor een Zieldarstellung, een oefening waarbij de samenwerking tussen de bemanning en de grondradar getest werd. Mogelijks trachtte Westphal zijn Bf 110 « G9+HM » tijdens een noodlanding aan de grond te zetten. In elk geval liep het helemaal verkeerd af, op zo’n 5 kilometer ten zuiden van Büllingen. Aangezien de site zich bevond in het weer door het Reich geannexeerde Oostkantons, werden beide slachtoffers naar hun respectievelijke geboorteplaats gerepatrieerd.

Locatie

Honsfelder Venn
Büllingen
België
BE

Bf 110 te Horpmaal

Major Walter Ehle, de Kommandeur van de II./NJG 1, werd zo met zijn Messerschmitt Bf 110 G-4 « G9+AC » (Wnr.5575) naar Mannheim gezonden. Na er vruchteloos rondjes gedraaid te hebben besloot hij weer naar Sint-Truiden te keren. Terwijl hij de manoeuvres inzette viel de landingsbaanverlichting uit. De Kommandeur gaf volgas om een tweede circuit aan te vangen, in de veronderstelling dat de verlichting weer zou aanfloepen. Het weer was barslecht, en mede hierdoor bemerkte Ehle te laat een obstakel waartegen hij met zijn Messerschmitt smakte. De jager stortte neer te Horpmaal.

Locatie

Horpmaal
België
BE

Bf 110 bij Sint-Truiden

De Truiense Gruppe verloor een machine, en wel de Bf 110 «DU+HF» (WNr.740024) die wegens motorpech één kilometer ten noordoosten van Sint-Truiden aan de grond moest gezet worden. De piloot en zijn Bordfunker bleven ongedeerd, maar de 1.Wart, Gefr. Kurt Hoffmann - eigenlijk de technisch verantwoordelijke voor het vliegtuig en dus een lid van het grondpersoneel, raakte gekwetst en moest opgenomen worden.

Locatie

Sint-Truiden
België
BE

Bf 110 bij Odeur

De II.Gruppe verloor een Messerschmitt Bf 110 bij een intercepte op B-17's overdag – het ging over de « G9+GR » (Werknummer 6347) van Unteroffizier Robert Koch die eveneens door een Thunderbolt aangevallen werd. De drie bemanningsleden konden de cabine verlaten. Piloot Koch raakte gewond, maar veel slechter verging het zijn Bordfunker, Unteroffizier Otto Schneider, die op de kritieke fase van het « uitstappen » tegen het staartvlak sloeg en er zo het leven bij inschoot. De machine stortte neer bij Odeur.

Locatie

Odeur
België
BE

Bf 110 bij Villers l'Evêque

De nachtjagers van Sint-Truiden werden die dag ingezet om de B-17 naar Schweinfurt te onderscheppen. Om 15.30 uur stortte bij Villers l'Eveque een Bf 110 G-4 neer. Uffz Otto Schneider, de Bordfunker uit Sudeten, verloor hierbij het leven; zijn piloot Uffz Robert Koch raakte gewond. Deze machine, met rompcode G9+CR (Wnr.6347), was waarschijnlijk het slachtoffer van Thunderbolts van de 61 Fighter Squadron.

Locatie

Villers l'Evêque
België
BE

Bf 110 bij Namen

Bij Namen werd een Bf 110G-4 (WNr.5374) van de II./NJG 1 door de bemanning opgegeven na motorpech. De vliegeniers, wiens namen ons onbekend gebleven zijn, kwamen er ongedeerd vanaf.

Locatie

Namen
België
BE

Messerschmitt Bf 110 te Hoepertingen

Hptm Siegfried Wandam zou zijn dubbele overwinning die nacht niet kunnen vieren. Om 01.38u. kreeg een Britse nachtjager hem te pakken. Zijn Bf 110 G-4 WNr5422 'G9+AB' werd neergehaald en stortte te Hoepertingen, achter het klooster van Ordingen en dus vlakbij zijn basis Sint-Truiden, te pletter. Wandam was een aas met tien overwinningen. Hij kwam om, net zoals zijn radiotelegrafist/boordschutter, Fw Alfred Schöpke. Wandam werd tijdens de klap uit het vliegtuig geslingerd, zijn strijdmakker verbrandde in het wrak. De bemanning werd met militaire eer te Brustem begraven.

Locatie

Kasteelstraat
Hoepertingen
België
BE

Messerschmitt Bf 110 bij Marbais

Die nacht verloor Sint-Truiden één van haar succesvolle bemanningen : om 1u.20 stortte bij Marbais de Messerschmitt Bf 110 van Hauptmann Ludwig Bietmann en zijn radiotelegrafist, de 21-jarige Uffz Wolfgang Reinicke neer. Geen van beide overleefden de crash. Bietmann had bij zijn dood zeven overwinningen op zijn naam staan.

Locatie

Marbais
België
BE

Messerschmitt Bf 110 bij Werm