Jagdgeschwader 26 - 1.Staffel

Focke-Wulf bij Passendale

Flight Lieutenant Matheson van 411 Squadron bemerkte in de sector Veurne twee Focke-Wulfs die naar Spitfires doken. Matheson, met zijn MH850, zette de achtervolging in. De eerste Focke-Wulf maakte een scherpe draai, maar de tweede merkte het te laat en kreeg zo de volle laag van de Canadees, waarna hij in de diepte ging.

Locatie

's Graventafelstraat
Passendale
België
BE

Focke-Wulf bij Chièvres

De geallieerde vliegeniers zouden die dag stevig van zich afbijten. Ze werden die voormiddag tegemoetgevlogen door de Focke-Wulfs van het Jagdgeschwader 26. Boven de grensstreek gekomen merkten de Duitse piloten dat de Amerikanen geëscorteerd werden door 107 Spitfires van vijf Squadrons. En meteen ontwikkelde zich een hevig luchtgevecht, dat zich strekte van Henegouwen tot diep boven West-Vlaanderen.

Locatie

Chièvres
België
BE

Fw 190 te Ekeren

Tijdens de vroege ochtenduren van 22 oktober vertrok Uffz Helmut Pittmann met zijn Focke Wulf 190 A-4 "Witte 3" (Wnr.45555) samen met een collega op voor een verkenning boven de Noordzee. Hij behoorde toe aan het 1./JG 26 en had twintig oorlogsmissies en één overwinning op zijn actief. Boven het water kwam het tot een schermutseling met twee Typhoons, een gevecht dat onbeslist bleef. Waarschijnlijk waren de brandstoftanks door het heftige maneuvreren lichter geworden en wilden ze op Deurne bijtanken, om daarna koers te zetten naar de thuisbasis Grimbergen.

Locatie

Pastorijveld 6
Ekeren
België
BE

FW 190 A-5 bij Antwerpen

Uffz Heinz Schild van de 2.Staffel moest zijn FW 190 A-5 (Wnr.1348) zo'n vijf kilometer ten oosten van Antwerpen noodlanden. Misschien was hij het slachtoffer van 1st Lt Ben Kraft, een Thunderboltpiloot van de 351 FS die claimde een FW 190 beschadigd te hebben. Maar Schild kreeg die dag wel de Herausschüss-bonus - wat betekende dat hij diegene was die een B-17 uit de Amerikaanse formatie die Schweinfurt als doelwit had, wist te wrikken.

Locatie

Antwerpen
België
BE

Focke-Wulf bij Wielsbeke

Het 198 Squadron was een eenheid die de voorbije weken erg actief geweest was boven Vlaanderen. Bij haar Typhoon-acties had zij al heel wat piloten verloren, maar op 7 oktober zou het geluk voor de eerste keer langs hun kant staan.

Locatie

Wielsbeke
België
BE

Focke Wulf 190 bij Boechout

Uffz Philipp Schmelzer van de 1./JG 26 moest zijn FW 190 A-5 (Wn.57367) "Schwarzen 1" bij Boechout in een buiklanding aan de grond zetten. De machine was voor 60 % vernield en de piloot was gewond.

Locatie

Boechout
België
BE