9/V/1

Renard R 31 N-30 te Grimbergen

De Renard R-31 N-30 van 9/V/I krijgt de opdracht een verkenning uit te voeren tussen Kwaadmechelen en Diest. Het toestel wordt zwaar beschadigd door afweergeschut en kan met moeite terugkeren naar zijn basis te Grimbergen. Adjt. F. Breyre en Lt. R. Lonthie zijn veilig.

Locatie

Grimbergen , Vlaams Brabant
België
Vlaams Brabant BE

Renard R 31 N-8 te Zwevezele - Maximilien Bruylants & Armand Crabus

Een Renard R-31 van de 9/V/1 met sergeant-vlieger Maximilien Bruylants als piloot en boordschutter/waarnemer sergeant-vlieger Armand Crabus (°5 januari 1913 - Sart-Iez-Spa) vertrok vanuit het vliegveld van Zwevezele voor een verkenningsopdracht. Bij de terugkeer voor de landing zag Crabus een Duitse jager op hen afkomen. Hij riep zijn piloot zo snel mogelijk te landen. Bij de bruuske ontwijkingsmaneuvers raakte het vliegtuig een boom en stortte neer in een bosje. De Renard brak in twee en de onfortuinlijke Crabus kwam om in het wrak.

Locatie

Zwevezele
België
BE

Fairey Fox O-47 te Evere - Jean-Baptiste Rombauts

Samen met andere piloten van de 'Vliegende Draak' van het vliegveld Evere nam adjudant-vlieger Jean-Baptiste 'Le P’tit Belge' Rombauts (°18 februari 1906 - Schaarbeek) deel aan start- en landingsoefeningen. Rond 17u.40 waren de meeste toestellen al terug aan de grond toen Rombauts, die op zijn beurt wou landen, met zijn Fairey Fox O47 op het dak van hangar Nr. 6 van Sabena terechtkwam.

Locatie

1140 Evere
België
BE

Renard R 31 N-22 te Oostende - Georges Bovy

Een botsing in volle vlucht kostte het leven aan adjudant-vlieger Georges Bovy (°22 maart 1904 - Roloux) die met luitenant-vlieger Auguste Poppe als waarnemer in de Renard R-31 N-25 vloog. Beide piloten behoorden tot het 9de observatiesmaldeel 'blauwe sioux' van de V/1 (Awans-Bierset). Ze waren opgestegen te Stene en zetten koers naar De Haan om er deel te nemen aan schietoefeningen.

Locatie

8400 Oostende
België
BE

Renard R 31 N-25 te Fooz - Marcel Frederic en Robert Delrez

Die woensdag, om 10u.30, kwamen kapitein-vlieger Marcel Frederic (°25 maart 1909 -Aarlen) en luitenant-vlieger Robert Delrez (°5 februari 1910 - Saint-Remy-Lez-Argenteau) terug van een fotoverkenning boven Haspengouw. Door snelheidsverlies tijdens de nadering ging hun Renard R-31 N-25 in tolvlucht. Ondanks verwoede pogingen kon de piloot zijn toestel niet terug in normale vlucht krijgen en de vlakke tolvlucht eindigde in een veld op het grondgebied van Fooz.

Locatie

4340 Fooz
België
BE