87 Squadron

Hurricanes te Koksijde en De Panne

Rond Rijse lagen Britse Hurricane-squadrons van de British Expeditionary Forces, klaar om een aanval vanuit Duitsland te counteren. De Britse jachtpiloten waren niet zo goed vertrouwd met de geografie van Frankrijk, en maakten nogal eens fouten.Op 14 november streken er twee Hurricanes neer op het strand: de bevelhebber van 87 Squadron, Squadron Leader C.E. Coope (L1628) bij de Panne en  Flying Officer R.L. Glyde (L1813) bij Koksijde.

Locatie

Koksijde
België
BE

Hurricane L1619 te Aalbeke

Rond Rijsel lagen op de vooravond van WO 2 Britse Hurricane-squadrons van de British Expeditionary Forces, klaar om een aanval vanuit Duitsland te counteren. De Britse jachtpiloten waren niet zo goed vertrouwd met de geografie van Frankrijk, en maakten nogal eens fouten. Op 11 november 1939 was Pilot Officer Horation Dunn de weg hopeloos kwijt. De tanks waren leeg en hij kon niet anders dan zijn L1619 op een rechte kasseistrook aan de grond te zetten. Bij het uitrollen moest hij een verbaasde fietser ontwijken, en zo sukkelde één landingswiel in de gracht.

Locatie

Aalbeeksestraat
Aalbeke
België
BE

Hawker Hurricane L1646 bij Brussel

Deze Hurricane werd tijdens een luchtgevecht met Bf 109s zwaar beschadigd. De piloot moest een buiklanding maken te Brussel rond 17:45 uur. F/O E.P. Joyce werd zwaar gewond naar het ziekenhuis van Amiens gebracht waar een been moest geamputeerd worden.

Vermoedelijk aangevallen door Lt. Hans Jürgen Westphal van Stab III./JG 26. Westphal behaalde 15 overwinningen en overleefde de oorlog.

Locatie

Brussel , Brussels
België
Brussels BE

Hawker Hurricane L1834 te Ramegnies-Chin

Deze Hurricane werd neergeschoten tijdens een luchtgevecht ten oosten van Ath. Het toestel kwam rond 17:45 uur brandend neer te Ramegnies-Chin. P/O Christopher Mackworth sprong uit zijn toestel maar zijn parachute vatte vuur en hij stortte te pletter.

Hoogstwaarschijnlijk het slachtoffer van Lt. Joachim Müncheberg van Stab III./JG 26. Müncheberg werd een beroemd jachtvlieger, hij behaalde 135 overwinningen. Toch overleefde hij de oorlog niet, hij sneuvelde op 23/03/1943 in Tunesie.

Locatie

Ramegnies-Chin , Hainaut
België
Hainaut BE

Hawker Hurricane L1612 te Mainvault

Tijdens een aanval op He 111s van KG 27 werd de Hurricane L1612 neergeschoten. Het vliegtuig kwam om 09:40 uur neer te Maulvault, ten noordwesten van Ath. P/O Gordon Saunders, afkomstig van Nieuw Zeeland, sneuvelde.

Locatie

Mainvault , Hainaut
België
Hainaut BE

Hurricane bij Goeferdinge

15 mei zou vooral gekenmerkt worden door enkele opmerkelijke acties van de Hurricane-Squadrons boven onze streek.

's Ochtends werd zes Hurricanes - drie van het 87 en evenveel van het 504 Squadron er op uit gestuurd om het oosten van Seclin te vrijwaren. De twee secties verloren elkaar uit het oog, en het trio van het 87 Sqn bemerkte enkele bommenwerpers over de Belgische grens. Sgt Gareth Nowell herinnerde zich later :

Locatie

Goeferdinge
België
BE