5/III/3

Fairey Battle T-64 te Aalter

De Battle T-64 krijgt de opdracht om een verkenning uit te voeren in de sector Leuven-Aarschot-Diest-Tienen. De toestel vertrekt rond 09:00 uur en wordt tijdens zijn opdracht zowel door vijandelijk als geallieerd geschut geraakt. De piloot zet zijn toestel rond 11:45 terug aan de grond te Aalter. De bemanning, Adjt. Louis Crooy (piloot) en Cne Paul Burtonboy (waarnemer) zijn ongedeerd. Het toestel is echter niet meer te herstellen.

Locatie

Aalter , Oost-Vlaanderen
België
Oost-Vlaanderen BE

Fairey Battle T-69 te Eeklo - Jacques de Caters

Kapitein-vlieger Jacques de Caters, (°2 maart 1904 - Brugge) de bevelvoerende officier van 5/III/3, had tijdens een vlucht met de Fairey Battle T-69 in de omgeving van Eeklo motorpech en zocht een plaats om het vliegtuig neer te zetten. Hij raakte echter de kruinen van twee bomen aan de rand van de weg. Zijn Battle schoof een eindje verder over het veld, sloeg over kop en vloog in brand. De piloot kon zich niet redden.

Locatie

Eeklo
België
BE

Fairey Battle T-61 te Veldwezelt - Franz Delvigne en Alexandre Moens

Raid op het Albertkanaal. De bemanning van de  T-61 wist nog naast Glories T-70 een tweede maal over de brug van Vroenhoven te vliegen. Bij dit toestel functioneerde het bommensysteem niet. De T-61 werd waarschijnlijk getroffen en explodeerde tijdens de vlucht. Misschien trachtte Sergeant Alexandre Moens, de 24-jarige Brusselse waarnemer, nog te springen, wat verklaart dat zijn lichaam te Vroenhoven gevonden werd, terwijl het lijk van zijn 33-jarige piloot, Adjudant Franz Delvigne, geboren in Montigny-sur-Sambre, tussen de wrakstukken te Veldwezelt werd aangetroffen.

Locatie

Veldwezelt
België
BE

Fairey Battle T-70 te Lafelt - André Glorie en Jean Vandenbosch

Fairey Battle T-58 te 's Herenelderen - Gustave Timmermans & Gustave Rolin-Hymans

Oberleutnant Redlich, Staffelkapitän van de 1. Staffel, haalde tijdens de raid op  de brug van Veldwezelt de Fairey Battle T-58 neer. De twee Belgische vliegeniers, Adjudant Gustave Timmermans, een 28-jarige piloot uit piloot uit Oudergem, en zijn boordschutter, 1ste Sergeant Gustave Rolin-Hymans, vonden de dood in het Molsterveld te 's Herenelderen. Deze laatste was de ancien van het Smaldeel. Hij had zijn vliegbrevet gehaald aan het einde van de Eerste Wereldoorlog, in de vliegschool van Juvisy.

Locatie

Sint-Stefanusstraat
's Herenelderen
België
BE

De Belgische raids op het Albertkanaal

Sinds 10 mei 1940 stonden de Battles op Aalter gestationeerd. In de villa Maenhout, de commandopost, lag de lijst met bemanningen die ingezet zouden worden voor de eerste oorlogsopdracht van 11 mei 1940: een aanval op de bruggen over het Albertkanaal : Vroenhoven, Veldwezelt en Briegden. Het was de meeste dramatische missie van de Belgische luchtstrijdkrachten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Fairey Battle T-60 te Lebbeke

Op 11 mei 1940, om 5u45 stegen de drie Battles van het eerste peloton (T.73 - T.60 en T.58) van Aalter op. De toen 24-jarige boordschutter van de T.60, Adjudant Jacques Dome vertelde later :

Locatie

Heizijdestraat
Lebbeke
België
BE