51 Squadron

Halifax bij Koolskamp

Na het bombardement op  Mechelen vloog de Halifax III MZ593 MH-Z van het 51 Squadron terug naar haar basis.  De machine werd fel gehinderd door ernstige schade aan beide stuurboordmotoren, waardoor het lager en lager uit de formatie wegzakte.  F/S French perste nog het laatste uit de twee stuurboordmotoren, maar de zieke Halifax gaf het boven Tielt op.  Drie bemanningsleden waren samen met hun piloot aan boord gebleven en vonden de dood op het grondgebied van de Westvlaamse gemeente Koolskamp.  Sgt Claxton, mecano; Sgt Oxenburgh, rugkoepel en Sgt F.J.

Locatie

Koolskamp
België
BE

Halifax bij Moelingen

Halifax III LV783 MH-Z nam deel aan de raid op Montzen met aan boord F/S Patrick Keenan (piloot) - F/O R.P. McKean (navigator) - Sgt Frank Brown (radio) - F/S Edward Sheenan (bommenrichter) - Sgt James Thomas (meccano) - Sgt Edward Hastie (rugkoepelschutter) en Sgt Leo Coughlan (staartschutter). Behalve F/O McKean, rusten zij allemaal te Heverlee.

Locatie

Moelingen
België
BE

Halifax bij Kemexhe

Halifax III MZ565 MH-O nam deel aan het bombardment op Montzen met aan boord F/S Joseph O'Neill (piloot) - W/O Chaplin (navigator) - Sgt William Kinder (radio) - Sgt Burgum (bommenrichter) - Sgt Alex White (mecano) - Sgt Robert Laroche (rugkoepelschutter) en Sgt Stanley White (staartschutter); hun toestel werd bij Kemexhe (15 km NW van Luik) door Flak neergeschoten. O'Neill, Kinder, White, Laroche en White liggen te Heverlee begraven.

Locatie

Kemexhe
België
BE

Halifax te Retie

Die vooravond stortte een Halifax Mk II neer te Retie, in de « Bosdellen » . De «LK-L» (JN290) was het enige verlies van de 21 viermotorige bommenwerpers die het 51 Squadron die nacht uitzond. Jeanne Maeriën zag het gebeuren : « Wij keken naar buiten en we zagen een enorme vuurbal die naar beneden kwam. Met een immens lawaai kwam het gevaarte onze richting uit. De piloot heeft nog geprobeerd het vliegtuig op te trekken. Daardoor is het niet op ons huis gestort.» Haar zus Maria herinnerde zich nog : « Wij mochten van onze ouders ‘s avonds niet meer gaan kijken.

Locatie

Bosdellen
Retie
België
BE

Halifax te Rance

In de Halifax MkII JD262 ‘MH-E’ van 51 Squadron zat de bommenrichter, F/O Harry Nock. Hij was oorspronkelijk de bommenrichter van de bemanning van Sgt Frederick Heathfield. Nock viel in juni van zijn fiets en raakte hierbij licht gewond. Hierdoor nam hij niet deel aan de raid op Krefeld in de nacht van 21/22 juni. Tijdens deze raid echter ging de Halifax van zijn bemanning verloren bij Balen-Neet.

“Nick” Nock werd vervolgens aan een andere bemanning toegewezen en het toeval zou uitwijzen dat zijn JD262 eveneens boven België zou verloren gaan, ditmaal in Wallonië.

Locatie

Rance
België
BE

Halifax HR839 te Olen

De bemanning van Lt Franz/Uffz Lauer van de 5./NJG 1 zou deze nacht twee overwinningen behalen. Lt Günter Franz zou, zoals heel wat jonge bemanningen, met een “dubbele” zijn score openen. Zijn eerste overwinning behaalde hij op een Stirling, waarschijnlijk boven Nederland. Franz werd kort daarop geleid naar de Halifax MkII HR839 ‘LK-L’ van 51 Squadron. Zestien vliegtuigen van deze eenheid waren die nacht  opgestegen, twee zouden niet terugkeren.

Locatie

Gerheiden
Olen
België
BE

Whitley bij Vliermaalroot

Bij Vliermaalroot vonden we tot voor enige tijd het graf van Sgt Leslie Evetts, radiotelegrafist van de Whitley Z6569 van het 51 Sqdn. Die nacht werd op de basis nog een laatste 'fix' ontvangen, waarin Evetts de positie boven Nederland doorseinde. Zijn piloot, P/O Robertshaw was om 21u51 opgestegen, en belandde naar alle waarschijnlijkheid samen met de sergeanten Trites en Hooper in krijgsgevangenschap. Een vijfde bemanningslid, Sgt John Ives kon ontsnappen en arriveerde in december van dat jaar in Groot-Brittannië.

Locatie

Vliermaalroot
België
BE

Whitley Z6803 bij Wandre

In de nacht van 5/6 augustus 1941 zijn Karlruhe en Aken het doel van de zwarte bommenwerpers. Enkele nachtjagers van het 1.Staffel starten op Sint-Truiden de motoren en klimmen algauw de Limburgse hemel in. Het personeel van de zoeklichtbatterijen trachten één van de bommenwerpers die boven hun hoofden dreunen in een lichtbundel te vangen. Samen met de piloten van het 1.Staffel zullen zij er in slagen vijf toestellen boven België neer te halen.

Locatie

Wandre
België
BE

Whitley Z6479 bij Houthalen

De 26-jarige Oostpruissische Fw Reinhard Kollak patrouilleert met zijn Bf 110 van het 1./NJG 1 boven de driehoek Houthalen-Genk-Hasselt, in de sector HR 6A. Sinds oktober 1940 vloog hij met zijn 'Bordfunker' Hermann in de gelederen van het 1.Staffel, maar de successen waren aan hem voorbijgegaan. Maar die nacht ontwaart de bemanning in de lichtkegel boven Belgisch Limburg de gedroomde kans. Een Whitley van het 51 Sqdn zou voor het duo een eerste overwinning betekenen.

Locatie

Donderslagweg
Houthalen
België
BE