306 Bomb Group

B-17 te Zandvliet

Een gedeelde overwinning tijdens het bombardement op Mortsel was de B-17 met het serienummer 42-29660, bestuurd door Lt Kelly Ross van het 367 Squadron. De 2./Flak Abt. 295 claimde ook deze machine neergehaald te hebben. Een Duitse ooggetuige die op Deurne werkzaam was, schreef : "Ik stond op 5 april 1943 naast mijn woning, toen de zware batterij het vuur opende. Ik zag grauw-grijze wolkjes in de richting van een formatie die een zestal toestellen telde, in de buurt van het vliegveld Deurne.

Locatie

Zandvliet
België
BE

B-17 te Kalmthout

Omstreeks het tijdstip van het bombardement op Mortsel werd de "Montana Power" (serienummer 42-24465) van 1st Lt Robert Seelos getroffen door Flak. Zijn toestel was waarschijnlijk het slachtoffer van de Flak Abteilung 295 die die dag één overwinning toegewezen kreeg. De B-17 was nog niet meteen neergeschoten, maar moest de formatie verlaten. Het was Oberleutnant Otto Stammberger van de 4./JG 26 die kort daarop de getroffen B-17 op de korrel nam en hiermee zijn vijfde overwinning behaalde. Hiermee had hij de status van luchtaas binnengerijfd.

Locatie

Heikant
Kalmthout
België
BE

B-17 te Wilrijk

In totaal zouden er vier 306 BG machines, betrokken in de fatal raid op Mortsel, niet naar hun basis terugkeren. Een eerste machine van deze Group, met het serienummer 42-25431 en de naam "L'il Abner", raakte zwaar beschadigd door de granaten van een Focke-Wulf. De viermotor moest de formatie verlaten en werd kort daarop terug aangevallen.

Locatie

Wilrijk
België
BE

B-17 bij Néchin

Honderd en acht Amerikaanse bommenwerpers - de grootste Amerikaanse luchtarmada tot dan toe - dreunen over Frans-Vlaanderen. Deze nadert Wevelgem, en de Gruppe schiet in actie.

Locatie

Néchin
België
BE