213 Squadron

Sopwith Camel D9673 bij Schore

Op Tweede Kerst 1918 keerde landbouwer Alfred Rouse terug naar wat overbleef van zijn boerderij in het gehucht Schore (Middelkerke), langsheen de Lekestraat. Op het dak van één van de stalingen vond hij het lichaam van een piloot, dat hij begroef - het lijk lag er al maanden. Zijn uniform was nog dichtgeknoopt en hij droeg nog steeds zijn vliegmuts en handschoenen. Het was duidelijk dat de stoffelijke resten er al die tijd onaangeroerd bleven. Aan de hand van de documenten die de man bij zich had, kon de naam bewaard worden.

Locatie

Lekestraat
Middelkerke
België
BE

Sopwith Camel D3409 bij Pervijze

Op 14 oktober 1918 vond een hevig luchtgevecht plaats boven de regio Pervijse, waarbij de Camel van Captain John Edmund Greene DFC werd neergehaald. Het wrak werd binnen de Belgische linies bij Pervijse teruggevonden. De Canadees Greene ligt begraven op de militaire begraafplaats van Koksijde.

Greene claimde 14 overwinningen, allemaal op Sopwith Camel boven Vlaanderen:

29 januari 1918 watervliegtuig voor Blankenberge

12 maart 1918  Rumpler C voor Oostende-Wenduine

Locatie

Pervijze
België
BE

Hawker Hurricane V7226 voor Engelse kust - Jacques Philippart

Luitenant-vlieger (Pilot Officer RAF) Jacques Philippart (°11 januari 1909 Mont St.Guibert) was reeds sinds 1931 in het Militaire Vliegwezen. Hij was bekend als stuntvlieger en nam deel aan talrijke meetings. Hij stelde het prototype van de Stampe-Vertongen SV-4 voor tijdens de vliegmeeting van Evere in 1939. Samen met een andere Belg, Maurice Buchin, ontsnapte hij in juli 1940 naar Groot-Brittannië en werd meteen in de Royal Air Force opgenomen. Hij behaalde hij de eerste Belgische overwinning van de Slag om Engeland.

Locatie

Groot Brittannië
GB

Hawker Hurricane I V7227 voor Portland - Maurice Buchin

Op het hoogtepunt van de Slag om Engeland viel ook de eerste Belg. Onderluitenant-vlieger (Pilot Officer RAF) Maurice Buchin (°2 juli 1906 Sint- Joost-Ten-Node) was sinds 1926 bij de Militaire Luchtvaart en was in 1940 adjudant-vlieger. Voordien had hij deelgenomen aan de Belgische missie voor de reorganisatie van de vliegscholen in Iran en bij zijn terugkeer was hij instructeur in de vliegschool van Deurne. Daar leerde hij Philippart kennen met wie hij ontsnapte naar Engeland en waar hij op 23 juni 1940 toekwam. Vrijwel meteen werd hij operationeel ingezet.

Locatie

Portland
Groot Brittannië
GB