204 Squadron

Sopwith Camel D3394 bij Roeselare

Sopwith Camel F3112 bij Ouwegem

Tijdens een hevig luchtgevecht boven Oost-Vlaanderen gingen een viertal Camels van 204 Squadron (basis Heule) verloren. Bij Ouwegem, een deelgemeente van Zingem, stortte de F3112 van 2nd Lt Allan J. Ross neer - waarschijnlijk het slachtoffer van Vizeflugmeister Karl Scharon van MFJ II. De Canadees werd daar begraven, maar zijn graf werd nadien overgebracht naar Doornik, waar hij nog steeds rust.

Locatie

Ouwegem
België
BE

Sopwith Camel D8182 bij Hooglede

Lieutenant J. Farquhar was de piloot van een Camel die boven Roeselare met een tiental Fokkers van Jasta 7 in een gevecht verwikkeld raakte. Unteroffizier P. Huttenrauch claimde een overwinning boven Hooglede, mogelijks de D8182 van Farquhar, die de dag nadien aan zijn verwondingen bezweek en op Tyne Cot begraven ligt.

Locatie

Hooglede
België
BE

Sopwith Camel D8188 bij Ramskapelle

Sopwith Camel te Baarle (Drongen)

De Commonwealth War Graves Commission heeft er altijd naar gestreefd om de gevallenen van het Britse leger te begraven in de buurt waar ze sneuvelden - dit in tegenstelling tot de Duitse en Amerikaanse gravendiensten, die na het staken van de vijandelijkheden hun doden centraliseerden (Lommel, Neuville-en-Condroz etc.).

Mede daardoor vindt men in de schaduw van heel wat kerktorens en op lokale begraafplaatsen gedenkstenen waaronder RFC en RAF-vliegeniers rusten.

Locatie

Zombeekstraat
Drongen
België
BE

Sopwith Camel bij Voorde

Het waren terug de Sopwith Camels van het 204 Squadron die omstreeks 8u.45 boven Oost-Vlaanderen cirkelden, wanneer zij op hoogte van 12 000 voet op een formatie van twee dozijn Fokker DVII’s stootten. Lieutenant J.R. Chisman’s Camel E4384 werd zodanig toegetakeld dat hij bij de Molen van Voorde een noodlanding maakte.

Locatie

Voorde
België
BE

Sopwith Camel bij Zottegem

Om 13u.50 raakte de Canadese 2nd Lieutenant H.G. Clappison verwikkeld in een luchtgevecht met de gevreesde Fokker DVII. Ook hij slaagde erin zijn Sopwith Camel van het 204 Squadron bij Zottegem aan de grond te zetten.

Locatie

Zottegem
België
BE