Vickers Wellington X

Wellington bij Kobilja Glava - Georges Eid

Bij Visago, Kobilja Glava (toen Joegoslavië, vandaag Bosnië Herzegovina) op 12 km ten noordoosten van Sarajevo, werd een Vickers Wellington X van 37 Squadron neergehaald. De piloot was luitenant-vlieger (Pilot Officer) Georges Eid (°27 februari 1919 Cairo/Egypte). Hij was de broer van André, die eerder dat jaar op 15 mei omkwam als jachtpiloot in Italië. Georges deed in 1940 zijn legerdienst in de transmissietroepen. Zijn familie was van Libanese afkomst die genaturaliseerd door was toedoen van koning Albert I.

Locatie

Kobilja Glava
Bosnië-Herzegovina
BA

Wellington MF594 bij Szombathely - Yves Rolin

70 Squadron was in het Italiaanse Foggia gestationeerd en vloog boven Joegoslavië. Navigator luitenant-vlieger (Flying Officer) Yves Rolin (°21 juli 1921 Brasschaat) vloog in de Royal Air Force als waarnemer en voerde aan boord van de Wellington X MF594 ‘K’ zijn 38e oorlogsopdracht uit naar het Hongaarse Szombately. Hij kwam echter niet terug. Zijn broer Philippe stierf in de Britse Special Air Services (SAS). Vandaag rusten beiden op de gemeentelijke begraafplaats van Brasschaat.

Locatie

Szombathely
Hongarije
HU

Wellington HE243 - Robert Wagner

Onderluitenant-vlieger (Pilot Officer) Robert Wagner (°22 juli 1922 Brussel) vloog in het Canadese 426  Squadron. Hij raakte met zijn Wellington X HE243 vermist tijdens een bombardementsraid naar Bochum, het was zijn vierde operationele opdracht. Niemand van zijn bemanning werd ooit teruggevonden. Robert Wagner’s naam vinden we ook in de verlieslijsten van de RCAF, als zijnde afkomstig uit het Amerikaanse Locust Valley, Long Island. Hij had vier operaties achter de rug.